cívka - prosím o radu
Moderátor: Moderátoři
cívka - prosím o radu
měl bych tu na Vás několik dotazů ohledně cívky, protože tomu moc nerozumím, tak bych se chtěl zeptat zdali by mi někdo neporadil jakou a jak silnou potřebuju cívku pro následující účel.
Mám model, kde bych potřeboval několik závor a dalších vychytávek a u známého jsem viděl, že k tomuto účelu použil cívku, která je bez jádra a zhruba do třetiny cívky je vsazen kovový váleček a pokud se na cívku přivede proud je tento váleček do cívky vtažen a tím se závora zvedne nebo to zvedne nějaké závaží. Mě by zajímalo jak silnou bych potřeboval cívku na 12V, aby dokázala zvednout 0.25kg (pokud možno, aby se k ní nemuselo nic letovat, ale byl tam nějaký šroub na drát s očkem nebo něco na zacvaknutí drátu, prostě co nejjednodušší připojení kabelu a také jestli nevíte o nějakém e-shopu kde bych takovou cívku sehnal? představa je viz příloha popřípadě doplním o další údaje nebo upřesním.
Předem děkuji za případné rady
- Přílohy
-
civka.jpg- civka
- (38.21 KiB) Staženo 83 x
- Přílohy
-
civka 1-sml.jpg- (10.35 KiB) Staženo 72 x
Jestli by se to k něčemu hodilo, tak můžu v práci změřit u několika cívek, co unesou, ale mám je jen na 230V - elektroventily co používáme mívají spíš závadu v samotném ventilu než v cívce.
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
Rizeni serva.PNG- řízení serva
- (28.38 KiB) Staženo 86 x
Pokud by to mělo být na ovládání modelu závor, asi by bylo dobré, aby se ty závory zvedaly a zavíraly pomalu jako ve skutečnosti. Když se tam dá elektromagnet a nepoužije se nějaké tlumení, tak ten pohyb závor šup nahoru - šup dolů bude nepřirozený.jiri255 píše:...je to k modelu železnice/silnice ještě nemám úplně představu jak to bude velké a něco bude fungovat jako závora něco jako jeřáb ...
Našel jsem třeba tohle:
http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/motory-a-serva?from=18
Nebo třeba vnitřnosti z tohodle:
http://www.zbozi.cz/vyrobek/brise-glade ... y-komplet/
Zatím jsem v začátcích dělám si nákres co tam bude a co ne poptávám komponenty a podobně nedělám nic zbrkle, dokud nebudu mít všechno na papíře, abych věděl jak to bude velké, náročné a nákladné, tak se do toho nemá cenu pouštět, protože zjistit uprostřed stavby, že něco nepůjde podle představ a bude se toho muset půlka předělat už mě moc nebaví... ,takže s fotkama to ještě nějakej ten čas potrvá