Rezonance indukční vazby

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ilem

Rezonance indukční vazby

#1 Příspěvek od Ilem »

Asi se budu ptát jako lama, ale když nevíš, tak se zeptej. Jde o to: Mám indukční vazbu, u které potřebuji najít rezonanční frekvenci. Krmím to výkonovým generátorem, frekvenci si můžu ladit a v podstatě na ní zas tak moc nezáleží. Jde mi o co nejlepší přenos energie. Za indukční vazbou je zátěž, která je částečně reálná a částečně kapacitní. Takže mizerný rezonanční obvod. Otázka zní: Stačí naladit rezonanční frekvenci celé soustavy (primární cívka, sekundární cívka, kapacitní zátěž), nebo je potřeba zjistit rezonanční frekvenci sekundární cívky spolu se zátěží a na stejnou frekvenci naladit i primární cívku tím, že přidám paralelně vhodný kondenzátor?
Dík za odpovědi.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Sám si odpovídáš - protože mezi primárem a sekundárem je vazba, ovlivňujou se obě cívky navzájem a soustava se musí ladit do rezonance jako komplex.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#3 Příspěvek od masar »

Tady nepůjde jen o rezonanci, ale také o impedanční přizpůsobení zdroje (generátoru) k zátěži. Obecně je to problematika řešená často v koncových stupních vysílačů. :wink:
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Nebo třeba u průmyslovýho rádiofrekvenčního ohřevu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Ilem

#5 Příspěvek od Ilem »

Impedanci generátoru budu dost těžko zjišťovat, protože se jedná o rozsekané usměrněné síťové napětí. Ženu přes to skoro 2 kW, takže dost těžké laborování. Ale díky za odpovědi, už to chodí celkem slušně.
jasin

#6 Příspěvek od jasin »

Samotná vazba nemůže mít rezonanci. Je to nesmyslné spojení pojmů.
Asi jako zjišťovat jakou rychlost má odpor.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Ilem

#7 Příspěvek od Ilem »

Řeč nebyla o rezonanci vazby, ale o rezonanci soustavy s vazbou (primární kapacita, primární cívka, sekundární civka a sekundární kapacita) :idea: Šlo mi o to, jestli je lepší, když primární část má stejný rezonanční kmitočet, jako sekundární část, nebo je to jedno a stačí doladit generátorem rezonanční frekvenci celé soustavy. Jasně, že obě části obvodu se vzájemě ovlivňují, takže výsledná rezonance je někde jinde, než rezonance jedné části, byť by obě části měly rezonanční frekvenci stejnou.
Nakonec jsem generátorem doladil celou soustavu a primár a sekundár neřešil. A chodí to celkem slušně. Dokonce klesnul příkon na 500W, takže jsem spokojen.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“