Záplatující měření (mírně projednoceno)
Moderátor: Moderátoři
Vím to od kamarádky, která na jedný SOŠ učí. A pro spoustu učitelů je to dost srdcervoucí, přece jen, většina učitelů to nedělá pro prachy, protože z toho stejně nic nesype, dělají to proto, aby učili, aby předávali svoje zkušenosti a vědomosti těm, co o to mají zájem. Je jasný, že když je ve třídě spousta nezkrotných idiotů, tak jim učitelé vysypou jen to, co je nutný, a pak se jdou o přestávce zklidnit kafem a cigárem, a čekají, až bude padla. Ale když je ve třídě zájem, když funguje kvalitní vzájemná komunikace, kvalitní učitel, kterej tomu rozumí, a těch je furt dost, i těch mladých, jsou schopni naučit svý žáky i něco navíc.
Tohle platí zejména u maturitních oborů, neboť tam je přece jen inteligentní žactvo, než u oborů dvou- a tříletých, kde je to mnohdy pro učitele za trest.
Výjimkou je náš Freďoušek, kterej tam je evidentně proti svý vůli, kterej svou blbost svádí na učitele. Je mi z toho na blití.
A může to bejt ještě horší. Občas se ze zahraničí objeví kritika toho, že máme zvláštní (speciální) školy. Ne snad kvůli tomu, že jsou tam děti s menším rozumovým nadáním, ale kvůli tomu, že většinu z nich tvořej cikáni. Pravda, dřív to bylo tak, že i průměrně inteligentní cikáně muselo na zvláštní školu, i když mělo na základku, ale dneska je to jinak. Prostě není možný dát nevychovaný dítě, nemající hygienický návyky, neumějící se ve společnosti chovat, který akorát umí čórovat šrajtofle, krást železo, psy a slepice, prát se "na férovku" (5 na jednoho), opejkat štěkanátky uprostřed bytu a natahovat na sociálce ruku, v druhý držíce kudlu, mezi civilizovaný děti, protože i třída je silná tak, jako její nejslabší článek. A když se infiltrujou nepřizpůsobivý mezi normální děti, tak se ještě 8. třídě budou učit malou násobilku s tím, že v tý době budou mít 6. učitelku matematiky, protože 2 skončily oběšený na záchodě, 2 jsou nezvěstný a jednu znásilnil žák 4. třídy.
A pak tady nebude mít vzdělání žádnou úroveň, každej třetí bude skládat vlaštovky na univerzitě a házet je po ostatních.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Se slušností nejdál dojdeš, protože se nejvíc projdeš, než dostaneš, co potřebuješ.
Prostě sem se to naučil před testem, a já nevím, jestli znáš ten pocit, kdy prostě seš naprosto, a totálně vyšťavenej, že už je ti úplně všechno jedno, jen tam mechanicky dojdeš. Prostě posledních pět let se dá popsat jednoduše slovem Únava.
A blbej nejsem, něktreří učitelé, co na to nekašlali, a byli kvalitní, mě fakt naučili...
To volně parafrázuji jednoho moudrého pána z Kampy.
Jistý profesor z university v Princetownu před 102 lety hrál v Praze "U jednorožce" na housle, pak se vystěhoval ze země a bác ho - netrvalo ani moc dlouho (deset let je moc nebo málo? Relativně...) a skočil si pro Nobelovu cenu. Vyvstává otázka, jestli by ji dostal, kdyby zůstal v Praze...
Ale to se už dnes nedovíme.
Máš pár dnů před maturitou a svůj čas trávíš provokováním na diskusním fóru. Tvrdíš, že se připravuješ na maturitu a ve svých příspěvcích kritizuješ své učitele ze základky i na střední škole. Zajímavé však je, že nikdy, ani na přímý dotaz diskutujících jsi neuvedl, na které škole to vlastně studuješ.
Ale abych jen nekritizoval, zpět k tvým otázkám:
Na první čtyři otázky si nejlépe odpovíš, pokud budeš znát podstatu, co který z pojmů znamená - jejich definici, jak ji máš jistě popsánu v učebnici. Z toho ti pak vyplynou i matematické vztahy, tedy jak kterou hodnotu vypočítat. Učit se zpaměti jen vzorce, bez pochopení podstaty, je zbytečné - stejně to časem zapomeneš.
O problematice přesnosti měření, se dočteš třeba na odkaze http://elektrika.cz/data/clanky/trida-presnosti
O dielektrickém ohřevu si přečti třeba tady: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php ... ment=26181
Odporový dělič je popsán zase třeba na odkaze: http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bli% ... %9Bt%C3%AD
Existují však i jiné servery, kde se o problematice tvého zájmu pojednává, možná i na vyšší úrovni - stačí se optat přítele Gůgla.
Přeji ti příjemné, nerušené počteníčko...
Byli tam ulízaný šroti s brejličkama, co znali texty z učebnic nazpaměť, ovšem bylo zábavný, když se jich učitel zeptal jinak, to zmodrali jako BSOD a měli při nejlepším čtyřku, v dílně pak drželi pájku jak prase kost, ale tak třeba jeden si doma zřídil dílničku, po pár měsících, když si ve volným čase ověřoval nabiflovanou teorii, byl prostě jedničkovej- proto jsem Ti taky psal, ať zajedeš někam na sběrňák, sebereš pár starších televizí a doma se místo xichtbůkování učíš praxí. Seženeš starší trafopájku, cín, DPS nepotřebuješ, sám jsem si dělal vrabčí hnízda, nějakej měřák, na netu seženeš různý schémata, vezmeš z vraku vykuchanej tranzistor a uděláš si třeba blikátko, nebo předzesilovač, zdroj (ten je důležitej), cokoliv, prostě abys pochopil, jak co funguje. Jestli nějakou součástku odpravíš, nic se neděje, chybama se člověk učí, prostě ji nahradíš, ale někde začít musíš. Jestli nemáš po ruce sběrňák, jistě se tady najde někdo, kdo pár přebytečnejch součástek má, a třeba Ti je za známku pošle, pokud bude vidět, že zájem máš, že se snažíš, že si nehledáš jen výmluvy.
Pokud napíšeš, odkud jseš, možná se najde někdo z Tvýho okolí, kdo věnuje pár hodinek tejdně k tomu, aby Tě doučoval, ale zase musíš mít zájem.
Blbej nejseš, ale přesto jseš, když dobu čumíš na barák, jak hoří, až když se u něj střecha hroutí, začneš hasit.
— Winston Churchill
* Za školou sem nebyl nikdy v životě, když už sem jo potřeboval vypadnout - za tento školník rok to bylo tak 4x - stačilo se dohodnout s rodiči, a rodinný důvody. Lepší takle na ferovku, než mít omluvňák plnej nevolností.
* "smetí" mám doma dost, zrovna nedávno sem si kuchnul starej analogovej monitor, stejně jako kleštovej ampérmetr a podobně. Ale prostě mi to nějak nic nedalo, nevím jak to vysvětlit. TŘEBA SI DODNES NEPAMATUJU SCHÉMA OSCILOSKOPICKÝ OBRAZOVKY, ikdyž tu moniorovoou sem měl rozebránou, jak to jen šlo - ale sklo sem neštípal, takže to "elektronové dělo" sem na vlastní oči neviděl. Když si hraju, zkouším programovat v logosoftu, jehož pracoviště mám doma.
Já prostě vůbec nějak nevím odkud a jak začít... a to co píšeš o únavě, budiž, máš můj respekt, žes to dával. Ale já to prostě nedával, párkrát se mi v prváku normálně zatočila hlava, jednou sem i psadl ze schodů kvůli tý únavě.
Není to o lenosti, je to prostě o tom, že když se čtyři hodiny učím v jednom kuse, tak sem prostě naprosto vyflusanej, a s tím nic neuděláš, stejně jako nic neuděláš s pocitem hladu.
Hochu, a proč se učíš čtyři hodiny v kuse? Z toho by byl "vyflusanej" každý. Stojíš na prahu dvacítky a ještě nevíš, že mozek člověka pracuje v cyklech? Zkus si své učivo rozdělit do bloků po 15-20 minutách a mezi ně si vkládat jiné, pokud možno fyzické činnosti, u kterých si mozek odpočine, tělo se rozhýbe, krev rozproudí a okysličí... Třeba si na chvíli pusť muziku a udělej pár dřepů a kliků, proběhni se po schodech v paneláku, třikrát oběhni barák, nebo si ukliď v pokojíku - a pak znovu hurá, opět na dvacet minut k učebnici! Samozřejmě, nezapomenout na pitný režim, bez cigaret, jointů, nerozptylovat pozornost dalšími podněty (hudba, televize) atd.
Nevím, čemu ses chtěl původně učit, ale jestli třeba instalatérem, představ si elektrickej obvod jako hydraulickej okruh, kde čerpadlo je zdroj (napětí=tlak; proud=průtok), odpor zúžená trubka, voltmetr=tlakoměr, ampérmetr=průtokoměr, reostat=kohoutek, dioda=jednocestnej ventil atd. Je v tom velká podobnost, akorát, když přerušíš potrubí hydraulickýho okruhu, tak kapalina vyteče, zatímco elektrika ne (i když to ve skutečnosti zas taková pravda není, ale tím bych se nezabejval, jedná se o zanedbatelnej proud, protože žádnej izolant není dokonalej).
Schéma osciloskopický obrazovky je podobný tý klasický černobílý, akorát na vychylování paprsku nemáš pár cívek, ale destičky uvnitř baňky, vychylování elektronovýho paprsku je elektrostatický. Ale emise elektronů, včetně ostření, probíhá stejně. A jen tak mimochodem- CRT obrazovky jsou takovým malým domácím urychlovačem částic, teda na ten v CERNu to z daleka nemá.
Dokud nepochopíš funkci základních součástek a obvodů z nich, včetně logických obvodů, na programování se vyser. Strašně miluju, jak si někdo naprogramuje hloupý blikátko, aniž by ho dokázal sestavit z tranzistorů, nebo 7404, taky se dá udělat například za použití tyristoru, i s relé jde.
— Winston Churchill
Hmmm, hele, základům rozumím, ale prostě si z hlavy nepamatuju krávoviny o zapojování kdovíjakejch scémat, třeba RC oscilátory mi nejdou do hlavy dodnes.
Jak si mám třeba zapamatovat schéma RC oscilátorů? A ty hloupý podmínky? Když jediný co vím o rezistoru je fakt, že omezuje tok proudu tekoucí obovodem, a o kondíku,že dokáže odstranit DC složku, a že obrací fázi (jeho schopnost vylaďovat stabilizované napětí či fungovat pro navýšení elektrické energii v ovodu, s tou se je drzost vytahovat).
Ale jak tyhle dvě věci utvářej oscilace, to je mi dodnes záhadou.
Bez pochopení funkce odporu, kondenzátoru, tlumivky nepochopíš funkci třeba pásmový propusti, bez ní nepochopíš funkci rádia, bez ní nepochopíš funkci mobilu atd.
A dokud je budeš považovat za krávoviny, pak nemá cenu se tady Tvejma problémama zabejvat.
P. S.: Tunelový diody se braly někdy v prvním ročníku, možná ještě v devítce na základce.
— Winston Churchill
Není potřeba si pamatovat jedno schéma pro jednu funkční jednotku, v podstatě každou lze zapojit více způsoby, tedy i těch zapojení RC oscilátorů je hned několik a lze je široce modifikovat.
Často ani příliš nezáleží na tom, jaké z těch zapojení si zvolíš, ale ty podmínky pro nasazení a udržení oscilací v tom zapojení musí být splněné, jinak ti nevznikne oscilátor.
Naopak někdy ti vznikne oscilátor i nechtěně z obyčejného zesilovače, když na některém kmitočtu dojde ke splnění podmínek pro rozkmitání, ať už chybou v návrhu, volby a rozmístění součástek, vedení zemního spoje a vedení a blokování spojů napájecích.
Takže ty podmínky jsou základ.
Elektrotechnika je vlastně stavebnice z několika základních kostek.
Co z nich sestavíš, bude mít vlastnosti závislé na tom, jak ty kostky navzájem zkombinuješ.
To ovšem chce znát dobře vlastnosti těch kostek a umět s nimi počítat.
MetalGod píše:Na dnešních školách je to díky jak stupidním nařízením MŠMT, tak dětičkám, co by nejradši dělaly právníky nebo doktory (...)
A může to bejt ještě horší. Občas se ze zahraničí objeví kritika toho, že máme zvláštní (speciální) školy. Ne snad kvůli tomu, že jsou tam děti s menším rozumovým nadáním, ale kvůli tomu, že většinu z nich tvořej cikáni. Pravda, dřív to bylo tak, že i průměrně inteligentní cikáně muselo na zvláštní školu, i když mělo na základku, ale dneska je to jinak.
Studovat na lékaře není nějak snadné a rozhodně tam nejsou vyhlídky na lehkou výborně placenou práci. Většina mých kolegů z gymplu šla studovat na VŠ nějakou humanitní buržoazní pavědu.
Na prvním stupni mojí ZŠ v letech 1996 až 2001 nebyl ani jeden člověk tmavé pleti. Přesto cca 4 moji spolužáci museli už na tom prvním stupni odejít na zvláštní školu.
Jinak Fredy, máš nějaký přehled o tom, kolik studentů tvé školy ji úspěšně dokončí? Pokud je to nad 96%, tak bych se o sebe nebál.
Jak tě tady pozoruju, tak si dovolím určit tvoji diagnózu (ač nejsem doktor): několik let KOPR na škole, teď hrůza z toho JAK TO ÚSPĚŠNĚ DOKONČIT.
Jestli máš pocit, že to dřív bylo jinak, že jsme to měli lehčí, tak tě vyvedu z omylu- většina z nás to řešila stejně, ale měli jsme handycap v absenci internetu. Tehdy jsme to řešil v okruhu spolužáků nebo kamarádů, maximálně nám pomohla návštěva technické knihovny. A tam jsme stejně museli hledat pomocí simplexní navigace...
Ty máš dnes výhodu v tom, že internet funguje jako duplexní spojení, stejně máš problémy něco vyřešit. Čím to?
Řeknu ti už jen tolik- když už na to se.eš od začátku, jak vůbec nacházíš dojem toho, že to ke konci doženeš?
Neboj, já nechci moralizovat. Jen ti chci naznačit to, že já měl stejný problém před necelými dvaceti roky, stejně tak to viděli studenti před 40 roky, stejně tak i před 60 lety...
Buď zaber, použij tohle fórum jenom k tomu, aby ti někdo ochotně pomohl dorazit detaily, nebo se na to vyser a běž už zkoumat jak to funguje na pracáku.
M.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...