Osciloskop
Moderátor: Moderátoři
Mě tak napadá, když si toto rozstípu, bude to stejné, až na toelektrostatické vychylování, jako obrazovka osciloskopu?
Sice mi za to zase asi utrhnete hlavu, ale je nutno každý z těch bloků přímo napájet "drátkem" (? - ke každému totiž vede proužek kovu přímo od žhavení, jen té mé [doufám] urychlovací anodě to vede skrze modré sklo (k čemu tam vůbec slouží taková izloační látka nabavená na modro?).
Jestli se to mjusí napájet přímo, nebo zda to bere enrgii z předchozího bloku anebo nějakou elektroindukcí z magnetického pole.
Zkusil jsem k tomu přiřadit popisky obrazovky osciloskopu.. a můžu o tom, doufám, uvažovat jako o vícekanálové osclikospikcé obrazovce, když tam mám emitaci RGB.
- Přílohy
-
_obrazovka.jpg- (26.96 KiB) Staženo 105 x
- tomasjedno
RGB znamená, že obrazovka obsahuje tři elektronová děla, ale společný vychylovací systém, navíc má na stínítku nanesené body nebo proužky střídajících se barev luminoforů a za stínítkem děrovanou masku, v jejíchž otvorech se musí všechny tři elektronové svazky protnout a pak každý dopadnout na luminofor "své" barvy.
Obecně vzato: RGB může být jak televizní, tak osciloskopická obrazovka.
Ale i o tom je na Wiki - obrazovka CRT nebo tamtéž o osciloskopu.
Pokud jde o ty bílé nebo modré skleněné sloupky: jde o izolátory zajišťující stabilní vzájemnou vzdálenost katody, Wehneltova válce, mřížek a anod (jinak též elektronové čočky). Někdy se skrz ně vede jeden vývod, ale obvykle jsou tyto elektrody připojené z patice samostatnými vodiči mimo sloupky. Rozhodně tyto sloupky neslouží k vodivému spojení elektrod.