zapojeni motoru z pracky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MetalGod

#16 Příspěvek od MetalGod »

Ten motor má maximálně 350W, možná jen 250W, ale i to na brusku s max. 150mm kotoučem stačí.
Motor je sice relativně slabej a velkej jako kráva, ale zase je odolnej a trvanlivej, má kvalitní ložiska, i průměr hřídele o něčem vypovídá.
Na nějaký to broušení se hodí (je sice slabší, zato má dobrou setrvačnost díky velkýmu a těžkýmu rotoru), ale je třeba zajistit, aby jak do prostoru motoru, tak i do ložisek, nelítal bordel, ale aby to nevadilo chlazení. On ten motor má na rotoru (tuším) 2 vrtule, takže nasává jak Kalousek.
Kondenzátor 8µF, původní byl z metalizovanýho papíru, vyhoví i s polypropylenovým dielektrikem, třeba tenhle.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Kostitras777

#17 Příspěvek od Kostitras777 »

tak dnes jsem motor zapojil a běží pěkně. našel jsem nějaký kondík 8µF/400V. bude z toho jen bruska s jemným kotoučem, na který se mnoho netlačí, takže to motor v pohodě zvládá.

kvůli bezpečnosti a aby tam nelítal bordel musím motor zavřít do plechové krabice. kvůli chlazení bude otevřená zadní část(ta strana, kde není hřídel)
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Tak sem dej ty hodnoty a barvy vodičů , pro dalšího abonenta . Jinak takto bez konce končí většina vláken .
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Bořku, barvy drátů máš na tom plánku, co jsem sem vkládal 29.4.

Žlutá, červená a světle šedá je pomaluběžný vinutí (16-pól), z toho žlutá je společná a červená se světle šedou se přepínají střídavě na fázi a rozběhovej kondík = reverz.

Tmavošedá, modrozelená a bílá jsou rychloběh (2-pól), z toho modrozelená je společná, bílá pomocná fáze (trvale připojit přes rozběhovej kondík) a tmavošedá je vývod hlavního vinutí = napojit natvrdo na fázi. V původním provedení nejde rychloběh reverzovat.

Pokud chceš reverzovat i rychloběh, musíš motor kuchnout, rozstřihnout bandážovací tkanici, najít spoj vinutí pomocný fáze se společným, přerušit spoj dosud nevyvedenýho konce pomocný fáze se společným vodičem a napojeným spešl drátem ho vyvést ven z motoru.

Reverz rychloběhu pak učuníš obracením smyslu proudu ve vinutí pomocný fáze = musíš napojit původní bílej a ten nově vyvedenej kabel na dvojitej přepínač a s jeho pomocí připojovat fázi přes kondík a nulu jednou tak, podruhý opačně na oba konce vinutí pomocný fáze. Jestli chceš, tak sem to upravený schéma pověsím taky...

Kapacita rozběhovejch kondíků obecně bejvá 2x4uF na 400V paralelně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Já Ti Karle věřím , ale chtěl jsem potvzení reality od tazatele . Ještě sem asi zítra připojím ten strýcův zázrak , co mi leží pod stolem . Pochopitelně nikdo dnes neví , z jaké pračky byl .
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Fotka z prvotního dotazu (zmenšeno) - barvy jsou snad vidět dost dobře. Ty motory dělal MEZ Mohelnice snad 40 let bez větších změn - začínal s nima začátkem 70. let pro Popradskej Tatramat a naprosto stejný dodával i do Fulneku pro Romovky...
Přílohy
pračkomotor.jpg
(210.73 KiB) Staženo 189 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
keemo

#22 Příspěvek od keemo »

konkretne tento obr bol snad pre predom plnene prajdy A-la Tamat... len tak na okraj:) vrchovky mali ten motor trochu mensi...
tatramacek

#23 Příspěvek od tatramacek »

Budes se divit ale u tech uplne starych 8mi pinovych asynchronnu - tech vetsich - sem miloval ten krasny hluboky ton pri pracich otackach. A pri zdimani sem si s nej moh udelat neekonomicky vetrak. Jsou to uzasne motory ktere jsou opravdu nesmrtelne ;-)
Audaces fortuna iuvat
Kostitras777

#24 Příspěvek od Kostitras777 »

VYŘEŠENO !!!

pomalý okruh(zelená, žlutá, bílá - 59Ω, 59Ω, 67Ω) cca 480ot.min
rychlý okruh(modrá, černá, červená - 9Ω, 17Ω,25Ω) cca 2840ot.min

zapojení dle tohoto schématu(obrázek napravo):
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/zapojenie-jednofazovych-motorov-z-pracky-_miniromo-tatramat__990.pdf

černý drát = nula
modrý drát = fáze napřímo
červený drát = fáze přes kondenzátor(8µF/400V)
Přílohy
motor.jpg
(210.73 KiB) Staženo 163 x
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Tak jsem si to představoval .
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“