Zakladni pravidla elektroinstalace
Moderátor: Moderátoři
-
Klasikart
Zacal jsem se trochu vrtat v elektroinstalaci domu. Sic mam elektrovzdelani jsem mimo toto odvetvi a uz mi toho moc v hlave nezbylo. Chtel bych se nekde docist o zakladnich pravidlech jako instalace v koupelne, mycka na samostatnem okruhu, nepreusovani zemniciho vodice a podobne.
Prosim o radu ci odkaz.
Dik
Mně připadal nejbizarnější případ, kdy si laik vzal gumové holínky na sekání sekačkou a proto zemřel - šel se hrabat do instalace s proudovým chráničem, sáhl si na fázi, ta přes gumáky nevypadla a on si následně druhou rukou sáhl na N
-
Klasikart
Znam toto oznaceni, ale uz si presne nevybavuji co to presne vyjadruje v projektu je zmineno 3NPE ~50Hz,400V/ TN-S
Odbornikem jsem taky po nejake te konzultaci a precteni par publikaci akorat nemam praxi a nerad bych delal boty jako ten predchozi majitel.
Nasemu domu rikame botnik. Sposta prace a predelavek po predchozim majiteli. Nikdy nedoporucuji postavte si sami s odbornikem po boku ci na drate.
Dekuji za dalsi vase mozne tipy.
Asi to vidim na knihu.
Dedko si uz raz robil sam elektroinstalaciu...Prvykrat to vyhodilo celu ulicu.Druhykrat uz chybu nasiel a islo.Viem ti poradit ako sa natahuju zasuvky, svetelne obvody ,svorkovnice.Mas to ulahcene ak uz tam mas dopredu tzv. vyburane chodbicky pre draty.Ostatne by si musel robit zvonka a davat plastove kryty co by vas domek vyzeral ako laboratorium.Je lepsie ked mas chodbicky potom uz staci tzv krtek a ide to raz dva.Nikdy som nerobil naozajstnu elektroinstalaciu ale mam s tym prakticke aj teoreticke skusenosti.
T - uzemněný uzel zdroje
N - použitý ochranný vodič
C - společný ochranný a střední vodič (PEN)
S - samostatný ochranný (PE) a střední vodič (N)
síť TN-S - pokud je ochranný a střední vodič rozdělen už od zdroje
síť TT
T - uzemněný uzel zdroje
T - ochrana zemněním jednotlivých spotřebičů
síť IT - tzv. izolavaná soustava
I - izolovaný uzel zdroje
T - ochrana zemněním
Soustavy - označení
První písmeno:
T- terre (franc.) bezprostřední uzemnění určitého pracovního obvodu
I- insulation (angl.) izolace všech živých vodičů proti zemi nebo spojení bodu sítě se zemí přes velkou impedanci
Druhé písmeno:
N- neutre (franc.) - neutral (angl.) - bezprostřední spojení všech neživých částí s uzemněným bodem ochranným vodičem
Třetí písmeno:
C- combine (franc.) combined (angl.) - kombinace funkce středního vodiče s ochranným
S- separé (franc.) separated (angl.) - oddělení funkce středního vodiče od ochranného
Jinak pro zásuvkové obvody kabel CYKY nebo CYKYLO (ten je plochý a lépe se dává pod omítku) 3Cx2,5, pro světelné 3Cx1,5.
Proudový chránič pro zásuvky v koupelně a venkovní zásuvky.
Dále čím více okruhů, tím lépe.
Jindra
- dobry_clovek
Tu su knihy a je tam aj prirucka elektrotechnika....alebo mozem naskenovat novu vyhlasku pre elektrikarov z ktorej som robil skusky...
Oživenie umrtvených RJ, tacho, immo, airbag, diagnostika automobilov, chiptuning, kódovanie a dorábky systémov, autoelektrika, zabezpečovacie a kamerové systémy
-
slavecek