PCI 2.1 kontra PCI 2.2

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nagant

PCI 2.1 kontra PCI 2.2

#1 Příspěvek od Nagant »

Jak je to s kompatibilitou PCI 2.1 a PCI 2.2?

Většina dnešních PCI karet (ATA 133 řadiče, USB řadiče) je ve verzi PCI 2.2. Jak tak koukám na stránku http://www.proe.szm.sk/pci.html , liší se sloty mj. napájením, na PCI 2.2 je to 3,3V na PCI 2.1 5V. Ale některé karty se specifikací PCI 2.2 fungují ve starších počítačích s PCI 2.1, jiné nikoli.

Poté, co jsem zkoušel VIA OEM řadič (PCI 2.2) v PC s PCI 2.1 mi přestal fungovat i v PC s PCI 2.2, odkud jsem ho původně vymontoval, a nefunguje ani v dalších dvou PC s PCI 2.2. Mohlo ho vcelku krátkodobé provozování (resp. pokusy o zprovoznění) ve slotu PCI 2.1 odpravit?

Řadič jsem původně měl v MB MSI-6337 LE5 (sloty PCI 2.2), zkoušel jsem ho v intel SE440BX-2 (sloty PCI 2.1). Tam dobře nefungoval (chyby při čtení flash drivu, skener nešel vůbec). Naproti tomu řadič Kouwell KW-571B (PCI 2.2) v té desce od Intelu funguje snad už nějaký ten rok bez problému, stejně tak, jako nově pořízený USB řadič ST-LAB U142 (NEC čip, také PCI 2.2). Tak nevím.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Hlavny rozdiel je v tom, ze PCI 2.2 ma na niektorych pinoch napajanie 3.3V, PCI 2.1 ich ma nezapojene. Takze hociaka karta sa moze dat hocikam, nic sa neznici. Len karta, ktora potrebuje 3.3V napajanie, v starsej doske nepojde. Taketo karty su typicky najlacnejsie smejdy, kde vyrobca usetril 5 korun na regulatore, ktory by 3.3V vyrobil z 5V.
Inak USB radice s VIA chipsetom neodporucam, su asi najhorsie spomedzi vsetkych.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“