Autozesilovač 2x50W (2x BD911+BD912)
Moderátor: Moderátoři
Autozesilovač 2x50W (2x BD911+BD912)
výkon je psaný 2x50W /1x100W
Moje otázka je, můžu dát můstek do 4R ? nebo by měl být 8R?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Při stejné impedanci dává můstek za stejných podmínek totiž čtyřnásobný výkon proti každému jednotlivému konci. Což ovšem neznamená, že takovou zátěž koncáky vydrží... Proto ta dvojnásobná impedance, která si bude z můstku odebírat stejný proud.
Schéma od toho nemám, je to z aukra.
http://www.hifi-pictures.net/base-car-a ... 02/amp.htm
Jak jsem psal, Jen by mě zajímalo jestli dvojice párů BD911/912 dá můstek do 4R. Ono možná záleží i na napájecím napětí že?.
je tam patnáctka pojistka, tedy maximální dlouhodobý příkon dělá 216W, měnič to nejspíš má. Jestli jede s účinností do 80%, pak je v lepším případě k dispozici stejnosměrný výkon trvale 170W. Měnič má jistou výhodu proti přímému napájení zesilovače z palubní sítě - bez signálu, kdy je odběr zesilovače nejmenší, může dávat i o třetinu až polovinu vyšší napětí, takže kondenzátory na výstupu zdroje nabité na toto větší napětí můžou zesilovač v modulačních špičkách uživit krátkodobě na větší výkon, takže 300-350W hudebního výkonu možných je.
Pro zátěž 4Ω nepřesáhnou proudy koncovými tranzistory ve špičkách 13,5A, střední hodnota proudu každou dvojicí otevřených tranzistorů v můstku je do 5A (každá dvojice vede jen v jedné půlvlně). Tranzistory mají psaný maximální proud 15A, takže, neudělal-li konstruktér nějakou chybu v budiči, zvládne i ty 4Ω zátěže.
Tedy přednostně v případě, že máš k dispozici reproduktory, které snesou dlouhodobě aspoň nějakých 150W a špičkově pokud možno až 400W, jinak zapojení do můstku nemá smysl.
RTO SX-3002
2 х 50 вата RMS на 4 ома
1 х 100 вата RMS на 4 ома (bridge)
Входове - RCA
Предпазител - 15 ампера
Made in Germani
Габаритни размери 180/230/60 мм
Инфо - Усилвателя е подходящ за елипси или компонентна система.
Може да работи в мостов режим , подходящ за 100 ватов бас-бокс .
. . . osobně bych to ale do 4Ω v bridgi netrápil, raději s jistotou do 8Ω.
To co se píše na různých ztránkách o výkonech beru velmi s rezervou!!
Tohle budu tedy rači provozovat ve stereu a do 4R. Výkon je sice slabší ale to se mi vrátí tím, že mi neshoří konce a i repro.
Nicméně do sterea jeden pár BD911/912 je schopen dát 50W/4R ?
čau, tak jsem udělal takové lehké měření. Napájení je 14,6V z PC zdroje.
Zdroj signálu je autorádio. ( puštěné klasické rádio )
Odběr max 3.5A - napětí na zdroji klesne cca na 14.55V ( koncová filtrace na PC zdroje je zvětšena na 2x 4700uF )
Napění naprázdno za zdrojem v zesilovači je 2x 26.2V, pri vybuzení klesne na cca 2x 25.5V
více foto zde.
http://lojzek123.rajce.idnes.cz/Radio