XTA DP226, občas restartuje (zdroj?)
Moderátor: Moderátoři
- Bastlfanda
XTA DP226, občas restartuje (zdroj?)
Co jsem vypozoroval, restartuje se až zahřátej (nad cca 45°C) a zapnutej se sám bez signálu zahřeje řekněme po hodině i přes 50°C (to se restartuje nejčastěji) a při jednom restartu i zamrzl při zobrazování/posunu system statusu (Numeric code 1475, Stack probe 28, FW No 4, ... "System OK" ... )
Po rozebrání na mě vykoukla nafouklá nálepka(blesk v trojúhelníku) na největším elytu C7(400V,68µF), samotnej ani nafouklej nebyl a naměřil jsem na něm (byť na desce a jen s CEM DT-9935, ale opakovaně) s automatikou (/na 1kHz) 58,7µF a ESR 0,62Ohm (na 100Hz jsem naměřil 63,8µF a ESR1,5Ohm), zajímavý je, že se sám nabíjí na 8mV (i s vyndanou pojistkou bez zdroje - možná z baterky, ta byla měněná v servisu prodejce a ta má 3,91V, takže asi ok) ...
Dál jsem změřil fóliovej C1 (275VAC, 0,33µF) a na ten mam možná i větší podezření, u něj jsem naměřil 278nF ...
A nevim, jak moc je měření diod bez vypájení relevantní, ale D3 a/ nebo D4 (31DQ - obě paralelně) se mi taky nezdaj - diodovej test mi ukázal 064 v obou směrech a naměřil jsem DCR 26,5Ohm ... (D1 ok - jen jednim směrem něco přes 500) a D5 (30DF) mi taky ukazuje úbytek v obou směrech, i když jinej (390 propustnym a 450 opačně)
Nevim, jestli to bude všechno, uvítam každej tip na co se zaměřit, příp. na někoho schopnýho to spolehlivě opravit (upřednostňuju někoho vstřícnějšího a pečlivějšího než "autorizovanej" servis, byť to bude za podobnou cenu a na součástkách tuhle mašinku oje*ávat samozřejmě taky nechci, jen doufam, že nebude velkej problém sehnat stejně kvalitní - hlavně pokud by mělo jít o elyt/-y... )
Díky za pomoc
- Bastlfanda
A řikam si, jestli je to hlavní příčina ... pomohl by nějakej ten datasheet/kontrolní postup (sakra, neopsal jsem si číslo tý desky a k rozebrání už se tenhle tejden asi nedostanu), abych se někam hnul (ne jako s tim monitorem, na kterej zas v klidu sedá prach
jo a to s tim snad nesouvisí, ale při nastavování svítivosti LEDek jsem si všiml, že jedna dioda nefunguje (clip u vstupu 1.kanálu) ... no každopádně pokračování necham asi až na příští tejden ...
- Přílohy
-
dp226_C1.jpg- (164.17 KiB) Staženo 114 x
- Bastlfanda
Jo a že se tak blbě ptám - ten procesor DSP je ten Z8018006VSC (Z180) a v něm asi bude i teplotní senzor, je to tak? (nějaký chlazení by mu možná neuškodilo, ale stejně je kousek od zdroje, kterej asi o moc menší teplotu mít nebude ) To zrovna neni daleko od pův. umístění baterky - to v xta zrovna "nevychytali"
Přikládam ještě nějaký na rychlo focený fotky:
- Přílohy
-
_dp226_aroundbatt.JPG- (116.38 KiB) Staženo 131 x
-
_dp226_inside.JPG- (168.34 KiB) Staženo 150 x
- Bastlfanda
- Bastlfanda
Měřil jsem i napětí na cpu a Vcc vs Vss = 4,96V a Vcc vs 0V ze zdroje = 4,98V - neni to velkej rozdíl, ale ty 0,02V asi pořád někde po cestě "zmizej" (i když tolerance napájení tohohle cpu by měla bejt +-10%). Ještě jsem si řikal, jestli bych neměl řešit tu oxidaci u odpůrků a švába s ozn. 87A096M, SN74HCT14N - viz. foto - ten tam je k čemu? ... nejdřív zkusim naplánovat nějakej "zatěžovací test" i se signálem, než se do toho začnu zas hrabat, když už se to ani po 3 hodinách zapnutý na prázdno nerestartovalo, ale kdyby měl ještě někdo nějakej tip, na co se dál zaměřit (příp. na datasheet), budu rád. (btw. na nohách tý nefunkční indikační diody clipu na L vstupu jsem naměřil asi o 3V menší úroveň signálu než na pravý straně, paradoxně podobně jako u diody mute vstupů, přitom ty obě fungujou a svítěj +-stejně, tj. pravá - komplet funkční strana "pulzuje" na asi 4,3V a levá strana má jak na mute/funkční, tak clip/nefunkční indik. diodě cca 1,3V
- Přílohy
-
_oxidace.JPG- (168.92 KiB) Staženo 121 x
-
_battCOMsolderside.JPG- (150.56 KiB) Staženo 101 x
- Bastlfanda
Díky za rady (Pikofarad), zbytek zatim necham bejt
(ale kdyby někdo věděl, co přesně tam je za diody - konkr. ta hranatá červená na clipu - a kde jí rozumně sehnat, ať napíše, časem se asi vrhnu i na tohle ... jen doufam, že příčina - i toho cca 3V rozdílu napětí u diod jednotl.kanálů - neni jinde, abych nevyměnil diodu a neobjevil se další problém/ten samej znova
edit: jo a koukal jsem, že "Stack probe" povylezlo na 29 , kdyby někdo věděl, co tyhle numera znamenaj, taky bych se nezlobil