UPS APC 420 na baterii z autobusů 12V 180Ah

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jindrapeter

UPS APC 420 na baterii z autobusů 12V 180Ah

#1 Příspěvek od jindrapeter »

Zdravím, kdysi jsem o tom dost pročetl, tak jsem to nakonec prakticky zrealizoval a vida, funguje to! UPS na obrovských baterii z Karosy (12V 180Ah). V Provozu na UPS je pouze pravá baterie.

Ještě musím sehnat originální svorky na baterii, hrubší kabeláž a implantovat nějakou ochranu pomoci pojistek (asi by nebyla moc velká stranda kdyby se to zezkratovalo!). Zatím je to pouze s toho co dál dům :-) . Ale funkční!

To co vás bude asi zajímat je výdrž, zatím nejdelší testovaná doba bylo 12 hodin v kuse! Jsou to nesmysly že to UPS nevydrží a podobně co jsem se dočetl na netu, v pohodě, ani se nezahřívala téměř. Počítač má obrovskou spotřebu + do toho ještě běžel v kuse monitor širokoúhlý, repraky a modem! Těch 12 hodin neznamená že by to nevydrželo ještě víc, jen byl test ukončen protože jsem šel spát, takže jaká by byla realita nevím! Ale moc mě to těší, v případě výpadku proudu jsem "vybaven" dostatečně! :-) . Vodiče od baterie se nehřály, ale ty za svorkou do UPS jsou už tenčí, tak se trochu více zahřívaly. Takže zbytečný odpor.

Dobíjeni samotné UPS bych si typl je asi tak týden až 14 dni, proto jsem si pořídil nabíječku, po těch 12 hodinách "zálohy" jsem baterie dobíjel něco přes kolem 30 hodin asi 4-5A. Teď už to mám upravené na 24V pro zářivky z autobusu a hodiny. V plánu je pořídit ještě další UPS která by udržovala druhou baterii, jelikož jsou to už staré baterie tak hodně ztrácejí ...

Baterie je furt dobíjena, ale možná to zas tak dobré není, z prvního minusového článku uniká na povrch kapalina přes vščko. Možná je to nerovnováhou nevím. Ale vše jde jak má.

Proto bych to závěrem určitě všem vřele doporučil, velice užitečná investice, pokud jsou u vás výpadky proudu na denním pořádku jako u nás. Náklady byly 150Kč UPS, 200Kč nabíječku, a zbytek co dům dál :-) .
Přílohy
bateriezalohae.jpg
(264.1 KiB) Staženo 186 x
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Dufam, ze to nebudes mat v byte, tie vypary z baterie su pekne svinstvo.
czatlantis

#3 Příspěvek od czatlantis »

Co z toho uniká? Neměl by unikat jen kyslík+vodík? Pak ještě teoreticky aerosol té kyseliny, ale toho moc nebude a dá se to pochytat třeba kouskem vaty nebo tak u výfuku baterky. Navíc pokud jsou ty akumulátory na těch 13,7V, tak prakticky nešumí - mám jednu autobaterku v pokoji taky jako zálohu 12VDC systému (není to přímo UPS), a nic nedělá.
dj_Paul

#4 Příspěvek od dj_Paul »

jindrapeter píše:..... Počítač má obrovskou spotřebu + do toho ještě běžel v kuse monitor širokoúhlý, repraky a modem! .....

co je to obrovská spotřeba?

já s touto UPS napájel čerpadlo s motorem 350W asi 40 minut s polomrtvou 74Ah baterkou. Kabely 10mm² byly po té době vlažné. (cca 1m délky). Teď to hlavní - UPS se v tomto případě ani omylem neuchladí sama, po deseti minutách se na chladičích nedal udržet prst, do prostoru po baterii jsem dobastlil vzduchovod s ventilátorem, celé ze zbytků měděného plechu spájené dohromady.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Jindrapeter - můžu Ti to zjednodušit, jestli chceš, za nějaký menší obolus Ti přenechám APC SmartUPS 700i - ta má jednak trochu vyšší výkon, druhak pracuje se 24V technikou = umí jak nabíjet obě baterky současně, tak je bude i současně využívat. Napiš SZ, jestli jseš schopný si přijet nebo jak bys to vyřešil jinak...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
zelenac

#6 Příspěvek od zelenac »

A nemas tie Smartky nahodou dve? :)
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Když si pro ni dojedeš... Myslím že bych mohl postrádat i jednu 1400i Smartku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
jindrapeter

#8 Příspěvek od jindrapeter »

Určitě bych o tu UPS zájem měl :-) . Jinak co se týče výparu, tak je to v druhým pokoji, ale vlastně si vzpomínám že kdysi jsem o tom někde četl, a ten člověk si tam dál nějakou vatu a papíry či co. Takže určitě bych to zkusil. Zatím řeším důležitější věci...

Jinak ta UPS na 24V, mám dotaz. Jedna baterie se zdá být o něco slabší, nevím proč, možná hustota a nebo je nějaký článek poškozený. Jestli chápu pracuje to zvlašt? Aby to ta druhá baterie zbytečně neomezovala. Baterie byli přes zimu v mrazu venku na sněhu, sem tam jsme je daly do Karosy a nastartovaly. Startovalo to trochu slaběji ale s plynem to vždy chytlo. Druhej vůz startovat nechtěl vůbec, ale to bylo špatným stavem vozidla. Víc zde video: http://www.youtube.com/watch?v=eW65ncI_dNQ . Tohle už zažily :-(
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Ta 24voltová UPS používá baterky stejně jako ten bus - jsou 2 x 12V v sérii a proto se i v jejím zapojení chovají jako jedna - ta, která je z nich slabší.
jindrapeter

#10 Příspěvek od jindrapeter »

Tak jsem si včera sehnal nějaký "bordel" ze šroťáku, mimo jiné jsem si odmontoval aspoň zatím 2x svorky na baterie a pojistkovou krabičku. Takže pojistky bych už měl :)
Přílohy
blbosti1edit.jpg
(264.58 KiB) Staženo 119 x
zelenac

#11 Příspěvek od zelenac »

EKKAR píše:Když si pro ni dojedeš... Myslím že bych mohl postrádat i jednu 1400i Smartku...

Si trocha od ruky :wink: ,jazdim cez Polsko.Aj ked by sa mozno jedna cesta cez Cechy dala zmaknut.Ta 1400ka ma uz chladenie?Mne by stacila aj daka 500ka,len aby mala sinus.Dal som jednu kolegovi na zalohu kotla,ale ju odpalil a nikto to nevie opravit.A mne sa uz nechce vyrabat menic 8-) ,vsetek volny cas na jazde zerie notas.
jindrapeter

#12 Příspěvek od jindrapeter »

Takhle je už to asi finální verze, stále mám domění že levá baterie hůř drží, ta pravá sice má utavené vývody částečně (proto mi na tom bohužel nedrží ta minusová svorka! :-( ) , ale zdá se být lepší, drží dobře. Dodal jsem svorky a pojistky... Jen se dost hřejou, což není dobré... (jsou 15A ale hřejou dost i při 4A...). Vývod od pojistek do svorky jsem udělal použití 3x tenkých drátku a bohatě to stačí. Prostě to co je doma nebo to co dá kovošrot to stačí , nezahřívají se vůbec, takže to svůj účel splnilo :-) . Zatím to funguje a neplánují na tom nic teď měnit. Až něco zas seženu pak to zas předělám. Teď spíše rozmístím zářivky po bytě (víc druhé foto). Kdyby někdo měl o nějakou zájem tak mám jich pár navíc...
Přílohy
zarivky900e.jpg
(254.5 KiB) Staženo 122 x
UPRAVVANAPAJENIe.jpg
(285.19 KiB) Staženo 121 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“