Varná deska FAGOR IF-40 SLX
Moderátor: Moderátoři
Varná deska FAGOR IF-40 SLX
vlastním FAGOR IF-40 SLX indukční varnou desku.
Po 3 letech používání odešla pravá polovina ovládacího panelu. Při opravě (několik vadných SMD diod) jsem neopatrností popravil procesor.
Panel má označení CL8A056A2.
Nemáte někdo tento díl z vadné desky? Neumíte někdo panel opravit?
Čust
Díky
jinak součástku zkusit přes ges.cz nebo "Hobby Š"
Nakonec jsem zjistil vadný kondenzátor 470n na vstupu (má jen 160nF), který je zapojen v sérii na vstupu zdroje.
Který typ kondenzátoru je z hlediska spolehlivosti lepší tam dát - viz příloha?
(první zleva je původní vadný)
- Přílohy
-
kondik.jpg- (80.63 KiB) Staženo 163 x
Typ "3" má jiný problém - není bezpečnostní, takže se při průrazu prostě prorazí, zadýmí, většinou z něho vyleze něco šedého a může s sebou vzít i hodně věcí zapojených dál za ním - což je horší, než varianta "2".
Takže - ideální by tedy byl typ "2", ale raději nový - a (z nějakého mně neznámého důvodu) ne žlutý, ale raději šedý (+ může být rozměrově o něco větší) - žluté vždy odcházejí nejdřív - nevím, proč tomu tak je, ale je to tak
Je to vyráběno uplně nahovno. Musel jsem odvrtat chladič. Byly tam studeňáky mezi tranziostory a cívkou - jsou tam velké "špalkové" kondenzátory. Přestalo to fungovat v době, kdy se asi následkem studeňáků přilepilo relé.
Takže relé vyměněno, studeňáky propájeny a cvičně jsem vyměníl podložku mezi chladičem a tranzistorem. Varná deska už zase vaří. Doufám, že jí to dlouho vydrží - alespoň rok, dýl zatím v kuse nevydržela (nepočítám záruční dobu). A to měli doporučenou cenu výrobcem okolo 30 tisíc korun! Mám ji 5 let. První oprava 3500 Kč - nové senzory (servis). Druhá oprava 2500 Kč - nové senzory (moje práce). Třetí oprava relé (moje práce) - 100 Kč a den sraní. Firma mi nabídla servis výměnou za příšerné tisíce. Tuším do 5000 Kč, když koupí pajcovanou elektroniku.
Výrobce by se měl z Fagor přejmenovat na Fuckoff!