začala nám blbnout digestoř. Zničeho nic se nám občas rozsvítilo světlo a pak samo zhaslo. Pokud se rozsvítilo, tak nešlo vypínačel (tlačítkem) vypnout. Rovněž začala digestoř smrdět jak když se něco pálí.
Digestoř jsem rozdělal a smrděl toroidní transformátor. Koupil jsem nový viz obrázek.
Zapojil jsem ho do původní patice. Na černé kabely je připojeno 230V, červené jsou sekundár (12V). Digestoř má krabičku s elektronikou, která je připojená na ovládací panel (rychlosti ventilátoru, zapínání, světla,...) a ventilátor. Tato krabička je připojená na PRI toroidu. Sekundár toroidu vede přímo na dvě žárovky 20W 12V. Takže bych předpokládal, že do toroidu půjde napětí pouze při zmáčknutí tlačítka na ovládacím panelu a teprve následně se na sekundáru objeví 12V a rozsvítí se žárovky.
Skutečnost je ale následující. Po zapnutí do sítě toroid hned začne vrnět a začne se zahřívat. Během 30 vteřin je tak horký, že ho nemuhu vzít do ruky. Na primáru je 230V i když jsem nic nespustil. Na sekundáru jsem nenaměřil nic. Přesto žárovky slabě svítí. Pokud zapnu světla, tak se rozsvítí. Takže nejspíš se na sekundáru oběví správné napětí. Už jsme je ale neměřil, protože byl transformátor rozpálen.
Odhaduji to správně, že je nejspíš problém v krabičce s elektronikou, která napájí toroid i když nemá? Proč se tak toroid zahřívá, když nemá odběr?
Děkuji za rady.