Vadná řídící jednotka na garážová vrata - vadný procesor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
george2004

Vadná řídící jednotka na garážová vrata - vadný procesor

#1 Příspěvek od george2004 »

Zdravím,
u garažových vrat mi odešla řídící jednotka. Jedná se o typ: Sommer DUO 500 SL. Po oddělání z vrat a zapnutí na stole jsem si všiml, že je teplý stabilizátor 7805. Po měření jsem zjistil, že jeho výstup je ve zkratu. Stabilizátor jsem odpájel a místo něj jsem na výstup připojil 5V s proudovým omezením a zjišťoval jsem, jaká součástka se bude ohřívat, bohužel se ohřívá procesor PIC 16F872 :( Tento procesor jsem taky odpájel a jeho napájení VDD s VSS je ve zkratu, je tam asi 5ohmu, což by dle mě určitě být nemělo.

Chtěl bych se vás prosím zeptat, zda je nějaká možnost vyčíst takto poškozený procesor - jestli ho lze pro programování napájet přes jiné piny a nebo zda je nějaká šance, jak ho opravit, alespon pro to vyčtení. (i když myslím, že ne) Vím, že je možné, že to můžou mít chráněné proti vyčtení, ale kdyby to šlo, za zkoušku bych nic nedal a kdyby se zadařilo, tak ten program nahrát do nového PICu.

Popř. neměl by někdo z vás nějaký náhradní díl? Popř. možnost jeho získání? Přece jen kupovat novou jednotku za 7 tisíc, když odešel "jen" procesor... :(

Předem děkuji za všechny rady.
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Jednoduše řečeno - procesor vyčíst nepůjde - při programování (i čtení) musí být standartně napájený (+ připojené signály na MCLR, PGC a PGD) a bez toho to nevyčteš...

Možná to tak ještě zkusit chvíli napájet zvýšeným proudem, jestli se ten zkrat někde "neupálí" (může být prostřelený nějaký výstupní port - to ale už může souvicet s nějakou další závadou), ale většinou to nepomůže - jedině sehnat nový procesor i s originálním programem (což bývá prakticky nemožné) nebo celou novou řídící jednotku (což už bývá dražší).
fero7

#3 Příspěvek od fero7 »

george2004 píše:Přece jen kupovat novou jednotku za 7 tisíc, když odešel "jen" procesor...
Mozes skusit nejaky univerzalny set pre garazovu branu. Cena bude zlomkova.
Doplnim: cena cca 1000-1300 za zakladny set.
Naposledy upravil(a) fero7 dne 09 kvě 2013, 13:06, celkem upraveno 1 x.
Montego
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Montego »

Novou jednotku bych si za 7.000 opravdu nekupoval, když úplně nový kompletní pohon vrat vč. dálkového ovládání stojí cca 4.600,- vč. DPH a dopravy.
george2004

#5 Příspěvek od george2004 »

Zatím Vám všem děkuji. Je pravda, že tento typ stál 7 tisíc, nevím jak jsou na tom ceny dnes.., ale určitě se na to podívám.

Zkusit prorazit ten zkrat zvýšeným proudem je dobrý nápad, to vyzkouším :)
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Odpalit ten skrat asi nepojde, ale mozno bude pri tom zvysenom prude procesor aspon ciastocne funkcny.
george2004

#7 Příspěvek od george2004 »

Teď jsem tam zkoušel pustit větší proud, asi 1,5A tam bylo a zkrat tam je pořád :/ A je docela horký, se bojím aby to neexplodovalo..?

Je teda možné, že i přes to by se dal možná vyčíst? Zítra bych to vyzkoušel.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Skusit to mozes. Nenechavaj to zbytocne zapnute a daj tam nejaky chladic.
george2004

#9 Příspěvek od george2004 »

Tak jsem se dostal konečně ke zkoušení... PIC jsem vypájel, dal na chladič a připojil na programátor, napájel jsem ho externě. Vyčítat šel, ale vyčetly se mi pouze samé nuly asi ve čtvrtce paměti, zbytek byl prázdný. Zkoušel jsem to ve více SW i na více PC, ale stejné. Poté jsem zkusil do PICu něco zapsat a zapsalo se to a i vyčetlo...

Tak to vypadá, že když se to zařízení pokazilo, tak to tou "ránou" zasáhlo PIC a smazalo, nebo poškodilo program, který již nešel vyčíst... Je to tak? :(

Škoda... tak se budu muset podívat po novém otevírání garáže..

Všem moc děkuji :)
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Zkus kontaktovat výrobce, prodejce nebo servis, jestli by jen nenahráli dump do procíku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jenda_KL »

SOMMER DUO je celý pohon, ta jednotka se jmenuje trochu jinak.
kbulda

#12 Příspěvek od kbulda »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“