Přijímač z analogového TV tuneru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
buddyns

Přijímač z analogového TV tuneru

#1 Příspěvek od buddyns »

Zdravím, mám takový problém ...
Hodlám si postavit tento přijímač pro 45 - 855 MHz ... A ze zkušeností z provozu jsem se dočetl že je prakticky nevyužitelný kromě FM a TV stanic.

Velkou, obecně známou nevýhodou televizních tunerů je jejich nízká citlivost. Bez použití nízkošumového předzesilovače, zapojeného mezi anténu a vstup tuneru je jeho použití velice omezené. Naladit je tak možné pouze několik FM a TV stanic, avšak pro příjem například radioamatérských 2m, 70cm či PMR pásem je samostatný tuner, bez použití předzesilovače téměř nepoužitelný.

Obracím se tedy na Vás jestli nemáte návrh na nějaký ten předzesilovač...
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Nejdříve si ujasni, co chceš poslouchat, k tomu potřebuješ v první řadě adekvátní anténu. Předzesilovač celkem není problém, vyhoví celkem jakýkoli nízkošumový mmic v katalogovém zapojení, co ale problém je, je filtr před tím zesilovačem, jinak budeš mít problém se zahlcením čímkoli blízko vysílajícím. Filtr je nutnost, měl by být co nejužší pro zájmové pásmo a bez přístrojů ho nenastavíš. Alternativou je použít SAW, pokud pro zájmové pásmo nějaký existuje.
Michal
milous2

#3 Příspěvek od milous2 »

Když jsem se tímto bavil,postačil tuner z čb.TV přijímače.Z TV karet pro PC ještě nebyly.FM stanice nebyl problém tuším v celém 1. TV pásmu. TV stanice ve 3.TV -OK3 ,(později NOVA) a ve 4.-5. pásmu zbytek,tedy ČT1,2 a Premiera. Fungovalo to na 10 cm anténku připojenou k průchodce tuneru.Příjem byl provozován ve sklepních prostorách bez použití jakéhokoli předzesilovače! "Mobilní"síť NMT (tak nějak byla značená) pochopitelně také,ale otom se nesmí mluvit.Alespoň podle radiokomunikačních zákonů.I když jsem zde na fóru zmínky o poslechu hovorů na TV přijímačích v dolním 4.pásmu zaslechl. Kvalita poslechu FM,TV kanálů výborná.tamto také. Radioamatérský provoz na 145 MHz již tak čistý nebyl, vzhledem užššího pásma. PMR v době provozování neexistovalo.V dnešní době je příjem TV stanic z důvodu digitalizace pasé. FM stanice jako třeba F1,Impus,RCL se dají zachytit na komerčních radiopřijímačích a proto si myslím,že se snaha stavět toto monstrum míjí účinkem. Tolik za mě.
buddyns

#4 Příspěvek od buddyns »

Na televizi není problém ani FM stanice není problém, jenže kvůli to mu to nestavím...-
Stavím to pro to abych si poslech AirBand (108-130 Mhz AM), policie Brno (446), hasiče, taxíky(78 ) :D , a popřípadě i 2m(140-146 MHz) amatéry :)
V komentářích pod článkem psali že AirBand není problém ale o zbytku se nemluvilo...
milous2 píše:Mobilní"síť NMT (tak nějak byla značená) pochopitelně také,ale otom se nesmí mluvit.

Není náhodou síť šifrována A5/1 algoritmem ?
milous2

#5 Příspěvek od milous2 »

??? :lol: Ničemu z toho nerozumím. Vždyť jsi si odpověděl ve svém prvním příspěvku.Ve druhém jsi také dostal odpověď. Třetí asi jako by byl neviditelný :lol:
buddyns

#6 Příspěvek od buddyns »

Psal jsem že to nechci používat na sledování TV a poslouchání FM rádií !
Ale na poslouchání např 2m nebo ješte lépe 6m pásmá...
Anténa je to poslední co mě trápí ...
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

a co ten zpětnovazební KV přijímač, už ti chodí ?
neozval jsi se !

takovýhle přijímač jsem také stavěl, ale je to už dávno . . .
použil jsem vstup z ČBTV Bajkal, mezuli a nf jsem měl udělané z modulů té samé televize.
Přijímalo to od 45 do 250 MHz a od 420 do 880 MHz
Mezule měla další detektor na AM aby byly slyšet i AIR komunikace.
Citlivost použitelná, ale proti profi přijímači s úzkou mf slabší.
Občas byly problémy se stabilitou kmitočtu, ale dalo se to . . .
V AR vyšlo několik návodů "jak na to" a tady na bastlírně se to už taky někde probíralo.
Hledej !
OMA50

#8 Příspěvek od OMA50 »

Máte někdo zkušenost,že by se dnes dalo poslouchat vysílání policie případně záchranky jen tak na všepásmovém analogovém příjímači,který tady popisujete?????
Docela pochybuji,že dnes nemá policie ad. diskrétní vysílání kodováním.
To by si potom každej lupič udělal nebo koupil příjímač a poslouchal.Doby kdy záchranka a policie vysílala v pásmu mezi FM OIRT A CCIR je dávno fuč.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

jak, kde . . .
státní má "Matra" systém , ale MP používají většinou analogy na 160 a 450 . . .
někde dokonce i "sdíláky"
služby můžou mít "Tetra" (DP HlmP)
je to velmi různé
dříve byli hasiči na 160, ale dnes tam jsou už jen "dobráci".
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

buddyns píše:Hodlám si postavit tento přijímač pro 45 - 855 MHz ... A ze zkušeností z provozu jsem se dočetl že je prakticky nevyužitelný kromě FM a TV stanic.

zkus radši tento . . .
Přílohy
2004_KE05_5_jednoduchy komunikacni prijimac.pdf
(155.98 KiB) Staženo 256 x
OMA50

#11 Příspěvek od OMA50 »

Myslím,že tento všepásmový příjímač bude dobrý,jen při nedostatku měřících přístrojů by mohl být problém se sladěním.

Jakou anténu používáš?Pro příjem MP :)
Naposledy upravil(a) OMA50 dne 11 kvě 2013, 10:43, celkem upraveno 1 x.
buddyns

#12 Příspěvek od buddyns »

ok1hga píše:a co ten zpětnovazební KV přijímač, už ti chodí ?
neozval jsi se !

Chtěl jsem dneska zajít do GESu ale mají pouze pondělí-pátek otevříno... Takže v pondělí tam skočím a vrhnu se na to ... Anténu už mám nataženou...
Nezapomněl jsem na tebe, hned jak postavím a odzkouším se ti ozvu :wink:
ok1hga píše:zkus radši tento. . .

Jelikož už mám koupený modul za pakatel z Aukra tak jsem chtěl dneska zbastlit tento a odzkoušet aspoň teda na ty MP a AIR a různý služební vysílačky
Naposledy upravil(a) buddyns dne 11 kvě 2013, 10:43, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

OMA50 píše:jen při nedostatku měřících přístrojů by mohl být problém se sladěním.

jo, to je problém všech bastličů . . . nemají měření a většina konstrukcí je tím pádem pro ně nezprovoznitelná . . .

. . . mám pravdu "buddyns" ?
buddyns

#14 Příspěvek od buddyns »

ok1hga píše:
. . . mám pravdu "buddyns" ?

Mám 1 osciloskop BM566 (120Mhz) analog
1 osciloskop 40MHz VELLEMAN F-KV-HPS40 (40Mhz) digital
a čítač do 10 MHz , takže nad 120 MHz si neškrtnu ...
Jediný co mi chybí jsou zkušenosti a praxe :(
OMA50 píše:Jakou anténu používáš?Pro příjem MP :)

Použil bych asi GP anténu ...
OMA50

#15 Příspěvek od OMA50 »

buddyns

No tak to seš na tom docela dobře,to jám mám osciloskop GOLDSTAR do 20MHz, generátor vlastní výroby do 500 kHz,čítač vlastní výroby do 1 MHz -takže nic moc.Láká mě pořídit si ten BM 566 jakou máš s ním zkušenost....
Odpovědět

Zpět na „Poradna“