Mikrovlnka Electra - Ebrand JM211E3 - pálení pojistek

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

Mikrovlnka Electra - Ebrand JM211E3 - pálení pojistek

#1 Příspěvek od Sendyx »

Známý koupil v Anglii tuhle noname mikrovlnku. Je to běžný průměrný krám, štítkový příkon 1080W, 700W mw output, měl by to být nějaký starší Ferguson. Instaloval to u své máti (cca 70 let) doma.

Problém : Už asi po 7 došlo k poruše - přepálená hlavní pojistka (T8A/1500, atypický rozměr - 6x25mm). Provozovatelka se dušuje, že to vždycky umře "z ničeho nic", známý už posledně u ní doma tu troubu používal celý den na všechno možné, včetně rozmražení kachny a ohřev vody na čaj a fungovala. Změřil jsem mu proudový odběr (feromagnetickým přístrojem), v režimu "přípravy" (svítí žárovka) to nebere skoro nic, po zapnutí ohřevu proud skočí na 2,5A a až se magnetron chytne, je tam přesně 5,7A.

Otázka teda zní, je nějaký jednoduchý špatný postup, jak v tom pálit primární pojistku ?
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Jo, ohřívat v kastrolu a přikrejt to alobalem.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Divný. Mám zkušenosti s různými mikrovlnkami, a v žádné se pojistky nepálí...
>>Digitální Daewoo 1989 až 2007, poté věnována strýci, drobné potíže s procesorem, vlastní ohřev OK. Vyhazovala akorát jistič v bytě, pomohlo vestavění relé na měkký start...
>>2× levnější mechanický Moulinex asi 2000 až dodnes, nejspíš vydrží ještě dlouho.
>>Digitální LG 2007 až dodnes, popraskaná ale jinak funkční fóliová klávesnice, jinak OK,
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

No, na téma ohřevu čehokoliv v kovovém hrnci jsme se bavili, paní se prý dušovala, že ohřívá leda na talíři nebo orig. misce... i když kdoví, kamerové záznamy k tomu nejsou... :D .
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Obsah trouby nemá podstatný vliv na el. činnost MWT. Magnetron vygeneruje VF energii (2450 MHz) která putuje vlnovodem do prostoru trouby. Tady se pak vlnění absorbuje buď do knedlíků se svíčkovou nebo kastrolu se lžící. Pak může lžíce zafungovat jako dipol a může jiskřit nebo i chytit oblouk ale magnetronu je fuk, kam se vlnění ztratí. Horší případ je, když je trouba prázdná, to vlnění se tak dlouho odráží od stěn až se nakonec vrátí do vlnovodu zpět na anténu zářiče a magnetron se přehřívá!!
Důvod občasného přepálení primární pojisky je buď závada obvodu softstart nebo se lepí jeden z dveřních spínačů. Jsou tam min tři z nichž jeden je blokovací, zapojený příčně do přívodu VN trafa. Během zavření deří se odblokuje jako první a teprve pak se sepne přívod.
..to bude jen ňákej odpůrek
workhard
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od workhard »

Uchycení těch spínačů je někdy dost fórové, teď jsem to zrovna řešil, trouba plně fungovala, svítila, hučela, ale nehřála :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
mojza

#7 Příspěvek od mojza »

Jak psal mi-ro, také mám podezření, že to budou dveřní mikrospínače. I.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Že by to paní otvírala či zavírala nějak nestandartně pomalu, nebo nějakým divným způsobem ?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Tak zkus cvičně odpojit ten příčný mikrospínač, jestli to přestane, paní s tím žádný BRAINIAC provádět nebude :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Nemám to u sebe, ale zařídím to. Jen co si pamatuju z prohlídky schématu (nalepeno vevnitř), tak jsem tam žádný zkratovací neviděl.
Eleman

#11 Příspěvek od Eleman »

Bývá také jako přepínací. Buď do zkratu (otevřená dvířka), nebo sepnuto napájení (zavřená dvířka).
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Dej tam 10ku pojistku a bude po problému . Spínáš trafo .
Hydrawerk

#13 Příspěvek od Hydrawerk »

Mikrovlnky jsou velmi bezpečné, pokud do nich nezasáhne nepovolaná osoba a nezkratuje bezpečnostní spínače. Provoz bez dvířek je již nebezpečný.
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

BOBOBO píše:Dej tam 10ku pojistku a bude po problému . Spínáš trafo .

A proč ? Když byla pod dozorem zapnuta mnohokrát, pojistka zůstala celá, navíc je tam asi softstart (v každém případě tam je pár výkonových odporů).
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jaké má máti napětí v síti?

Edit - dívám se že zkoušky probíhaly přímo na místě, tak to nic.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“