Demagnetování soustruhu
Moderátor: Moderátoři
Demagnetování soustruhu
Podařilo se mi do soustruhu upnout kus železa který byl zmagnetován. než jsme na to přišel mám v celku velký problém - par nožů, vrtáků a i soustruh částečně přitahuje kovy. Čím demagnetovat? Nějaký na 100% zaručený postup než se mi podaří rozšířit nákazu ještě dál?
Děkuji
Místo trafopájky by možná šlo použít i svařovací trafo (střídavý proud). Pak by ta cívka mohla být podstatně mohutnější...
Celý soustruh, to nevím.
- monterjirka
-
petrfilipi
http://www.vintageaudio.cz/prodej/kotou ... gnetizery/
Cívka se dá udělat z kusu Cu kabelu 4x4 nebo 4x2,5 mm2 - kabel se stočí do kruhu a jednotlivé žíly sériově propojí. Tím silnějším se dá omezenou dobu (desítky vteřin) prohánět 30 - 50A, tím slabším polovina. To by na odmagnetování mohlo stačit. Samozřejmě hlídat oteplení cívky - dělat přestávky.
Postup, jak už bylo uvedeno - zapnout proud do cívky stranou - mimo zařízení, pak odmagnetovávanou věc dostat do středu cívky, kde je střídavé pole nejsilnější a pak se, při stále zapnutém proudu, pomalu vzdalovat... a proud vypnout až když bude předmět od cívky dostatečně daleko.
Pokud jednou nestačí, dá se postup opakovat při opačné orienatci předmětu nebo cívky. Stejně, jen s menší cívkou i proudem, se dají odmagnetovat vrtáky nebo soustružnické nože.