VCR Funai 31D-850, obraz pouze při převíjení

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RomanoREPAIRS

#16 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

no ten funai má VOH výrazně jednodušší. Opravdu tam nepozoruji žádné snímání. Koneckonců, z obrázku mechaniky je vidět, jak je to řešený. Na desce je pouze stator, který je v magnetickém prstenci rotoru. Toď vše :) Zkrátka jen to vlastně jenom motor a já si myslel že když se točí tak je to OK :D
biker77

#17 Příspěvek od biker77 »

Snímání polohy bubnu je řešeno cívkou umístněnou za přívodním kabelem motoru hlav. Nejspíš si při zpětné montáži otočil o 180 stupňů rotor motoru.
RomanoREPAIRS

#18 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

heuréka! je to ono :) Opravdu stačilo jenom otočit rotor. to by mě nenapadlo. moc díky biker! i tobě durkovici díky! :)
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od durkovic »

paráda, hlavne že sa podarilo. zaujímavé že aj pri otočenej polohe VOH o cca 180° to malo aký-taký obraz. ja som nemal žiaden. a inač podarilo sa odstraniť ten hluk motoru VOH? primazal si ložiská ?
RomanoREPAIRS

#20 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

z hlukem jsem nic neudělal, popravdě nevěděl jsem co. Sundaval jsem jen motor a tam nic k namazání nebylo (myslím si :) ) Buben s hlavičkami už jsem nedemontoval, tam bych už asi narazil na ložiska (jestli tam nějaký sou :D ) Ale sem rád že to funguje, ten zvuk už přehlížím :)
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od durkovic »

no pokiaľ by sa dal rosunúť aj bubon s hlavami, aj s tou hriadeľkou tak myslím že by si sa dostal k síce zapúzdraným ložiskám ale ked na nich nanesieš trocha olejčeku ono to zatečie pod kryt k samoznomu ložisku. mne to raz pomohlo. neviem prečo to máš také hlučné. môj funai ide celkom ticho.
RomanoREPAIRS

#22 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Tak musím říct, že jsem se včera odhodlal udělat něco z příšerným hučením hlavy které dost obtěžovalo reprodukci - hlavně v tichých pasážích a docela se povedlo i když s problémy. Nejdřív jsem nevěděl jak sundat buben abych se dostal k ložisku. Musel sem z hřídelky odšroubovat takový mosazný kroužek s imbusovým šroubkem. Překvapilo mě že hlava má jen jedno ložisko a to v bubnu s VH. No stříknul jsem do ložiska WD40, pokusil do něj natlačit vazelínu a natřel jsem decentně hřídelku. Smontoval a přišel problém. V obrazu byl vertikální pruh rozmazaného obrazu. Bez uspěchu jsem si tak rozšteloval vodící trny které obraz měnily ale více méně k horšímu + zhoršovaly HIFI stopu. Nakonec stačilo hnout trimrem u cinchů který přímo reguloval přepínaní hlav. Proužek zmizel, HiFi zvuk vcelku OK - občas je v nahrávce (pořízené na tomto VCR) slyšet jakoby praskot. Jinak se asi ptáte jestli už ložisko nehučí. No, byl jsem docela úspěšný a stálo to za ty problémy. Ložisko sice zní že je unavené a hlava není uplně tichá ale příšerný hukot je pryč. :)
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od durkovic »

tak som dnes otvoril svoj Funai WD6D-D4413DB na vyčistenie páskovej dráhy VCR a laserovej optiky DVD rekordéru. VCR už skúsilo kdejakú kazetu, furt sa niečo digitalizuje, pre rodinu, dnes pre susedku :D . tak som to trocha prefukol od prachu.

mechanika VCR klasika Funai/Philips, zatiaľ úplne bezproblémová.

DVD jednotka - značka nezistená, prachu tam moc nebolo, pravidelne používam čistiace DVD, nech tá "štetka" na DVD zmetie prach z čočky. teraz som to prečistil Isopropylom. DVD číta výborne, páli , finalizuje bezproblémovo aj kde jaký shit DVD.... :roll: .

inak prístroju dominuje jedna PCB umiestnená na DVD jednotke, osadené je to procesorom Panasonic. základná doska je posiatá elytmi, v zadnej časti je ešte jednotka DVB-T tuneru. zdroj osadený prvkami od SHARPu, elyty nepoznám -zn. "suscon". uvidíme čo to bude o pár rokov, aspoň ten impulzák nieje na seba natlačený, odvetrávané je to ventilátorom. výkonová vetva spínaná pomocou relé.
Přílohy
13052013386 (Large).jpg
(90.09 KiB) Staženo 88 x
13052013385 (Large).jpg
(82.67 KiB) Staženo 79 x
13052013384 (Large).jpg
(148.9 KiB) Staženo 86 x
13052013383 (Large).jpg
(105.44 KiB) Staženo 101 x
13052013382 (Large).jpg
(103.5 KiB) Staženo 103 x
Odpovědět