mám mikrokontrolerem (Atmel mega) řízeny relé, které spínají čerpadla napájené 230V~. Problém přichází při softwareovém vypnutí relé. Čerpadlo totiž indukuje proudový ráz, který proleze i přes relé a shazuje mi Atmel. Ten je bez restartu nepoužitelný (spolehlivost je v pytli). Potřebuju ty proudové rázy odfiltrovat a nevím jak. Jediné, co mě napadlo je použití přepěťové ochrany, ale je to vskutku drahá záležitost, vzhledem k tomu, že těch čerpadel mám 5. Prosím o pomoc zkušenějších. Díky, Johnek
Omezení proudových rázů
Moderátor: Moderátoři
Omezení proudových rázů
mám mikrokontrolerem (Atmel mega) řízeny relé, které spínají čerpadla napájené 230V~. Problém přichází při softwareovém vypnutí relé. Čerpadlo totiž indukuje proudový ráz, který proleze i přes relé a shazuje mi Atmel. Ten je bez restartu nepoužitelný (spolehlivost je v pytli). Potřebuju ty proudové rázy odfiltrovat a nevím jak. Jediné, co mě napadlo je použití přepěťové ochrany, ale je to vskutku drahá záležitost, vzhledem k tomu, že těch čerpadel mám 5. Prosím o pomoc zkušenějších. Díky, Johnek
Spíš bych to viděl ale na absenci diody u cívky relé.
- monterjirka
Tam záleží na každých pár mm plošného spoje co kam pronikne ze špičky indukované v cívce relé při vypnutí!
Relé na 12V, zdroj 12V, přes relé diodu, spínat tranzistorem, stabilizátor 5V (např. 7805), blokovat napájení poblíž procesoru paralelními kondenzátory "několik mikro" a keramika, GND co nejkratší spoje...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]