Omezení proudových rázů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Johnek

Omezení proudových rázů

#1 Příspěvek od Johnek »

Zdravíčko přátelé,
mám mikrokontrolerem (Atmel mega) řízeny relé, které spínají čerpadla napájené 230V~. Problém přichází při softwareovém vypnutí relé. Čerpadlo totiž indukuje proudový ráz, který proleze i přes relé a shazuje mi Atmel. Ten je bez restartu nepoužitelný (spolehlivost je v pytli). Potřebuju ty proudové rázy odfiltrovat a nevím jak. Jediné, co mě napadlo je použití přepěťové ochrany, ale je to vskutku drahá záležitost, vzhledem k tomu, že těch čerpadel mám 5. Prosím o pomoc zkušenějších. Díky, Johnek :wink:
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jenda_KL »

Na právě rozpínaných kontaktech hoří oblouk, ten neproleze přes relé ale dokonce vzduchem vyzářením se jako EMI rušení do napájení MCU. K ochraně kontaktů se používá RC článek. Taky dost záleží na provedení té tvojí konstrukce, jako je oštestření napájení, výstupů, vedení cest atd. na půl hodiny.
Spíš bych to viděl ale na absenci diody u cívky relé.
Johnek

#3 Příspěvek od Johnek »

Díky za radu..:) 5V je spínací napětí relé, to jde z napájecíh obvodu Arduina. No a relé spíná spotřebič napojený na síťové napětí. nevím, jakou bližší specifikaci bych podal. :) jaký hodnoty by mely být toho RC členu?
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

NIKDY nespínej relé přímo z 5V, ze kterých napájíš procesor!
Tam záleží na každých pár mm plošného spoje co kam pronikne ze špičky indukované v cívce relé při vypnutí!
Relé na 12V, zdroj 12V, přes relé diodu, spínat tranzistorem, stabilizátor 5V (např. 7805), blokovat napájení poblíž procesoru paralelními kondenzátory "několik mikro" a keramika, GND co nejkratší spoje...
Johnek

#5 Příspěvek od Johnek »

Super..díky moc, tohle vyzkouším ;-)
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jak mají spínací periferie vypadat kukni sem . http://s-o.webnode.cz/rozdilovy-termostat-rt2ds/
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Občas se stane, že zuřivý návrhář spojí 0V napájení s PE a pak se nestačí divit. Je potřeba dodržet co nejlepší galvanické oddělení a pak je klid.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“