Compaq UPS T1500, jak poskládat rozloženou po rozborce?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kosi

Compaq UPS T1500, jak poskládat rozloženou po rozborce?

#1 Příspěvek od kosi »

zdravím
dostala se mi do rukou ups po zásahu sběračů barevných kovů, kteří po rozebrání zjistili, že to nemá až takovou cenu. ale k problému. ups by měla být kompletní, jenom jsem nezjistil, jakým způsobem nebo kabeláží bylo připojeno trafo k desce a dále mi nesouhlasí počet vývodů trafa s počtem výstupů na desce. po připojení konektorů mi na desce zůstávají volné 4, trafo má ale vývodů 6. pokoušel jsem se to dát dohromady, ale došel jsem pouze k tomu, co je na fotce. můžete mi s tím někdo poradit ? škoda to vyhodit, před zásahem kutilů byla údajně funkční, mimo jiné by se mi hodila v zimě jako záložní zdroj ke kotli. pokud by bylo třeba víc detailních fotek tak dodám. předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
Přílohy
t1500.JPG
(224.83 KiB) Staženo 196 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

To trafo se musí připojit i na primární straně, tipuju, že ty 4 volný konektory po straně desky patří k těm 4 vývodům trafa na jedný jeho straně - a aby byla prostorově oddělená i jeho 230V část, ty 2 na druhý straně jsou "primár" = vinutí na 230V AC. Jeho přípojný body hledej na desce poblíž výstupních relátek, běžně to je tak, že relé sepnutý přítomností 230V drží výstup propojenej se vstupem UPS - a při výpadku kotvička relé odpadne a s výstupem zůstane spojenej jen primár trafa, při měničovým chodu fungující jako "sekundár", oddělenej tím odpadnutým kontaktem, aby se to celý nerozkmitalo jako bzučák... Takže fastony pro ten primár bych já hledal někde u těch relátek.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kosi

#3 Příspěvek od kosi »

fór je v tom, že už tam žádné další 2 nejsou
kosi

#4 Příspěvek od kosi »

takže zkraje děkuji za odpověď, dokopala mě k tomu abych dál bádal. zjistil jsem, že na dvou krajních chladičích tranzistorů ze čtyř byly asi odmontovány šrouby, jsou tam otisky podložek a oranžová barva, kterou byly zakápnuty všechny šroubovací spoje v šasi. viz foto 1 a 2. je možné že na nich byl namontovaný primár transformátoru ? průřez vinutí odpovídá cca 6mm a na desce vývody takového průřezu nejsou. pokud by to takto bylo, je jedno jak vinutí zapojím ? pak bych měl ještě dotaz na zapojení sekundáru na 4 vývody z desky. ups má 2 výstupy 230V s 1 společným vodičem. také sekundár má 2 vinutí + jedno slabší. viz foto 2 a 3. jeden konec vinutí je připojen na společný vodič výstupů 230V. teď jde jen o to, který. výstupy jsem očísloval, metodu pokus omyl bych zatím odsunul jako poslední možnost. děkuji za všechny nápady.
Přílohy
chl1.jpg
(64.36 KiB) Staženo 94 x
chl2.jpg
(114.91 KiB) Staženo 95 x
zap1.jpg
(93.63 KiB) Staženo 103 x
zap2.jpg
(77.05 KiB) Staženo 98 x
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Také bych očko pod šroubem považoval za spolehlivější spojení, než fast-on.
Jestli to elektricky dává smysl, tak je tam přišroubuj.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
kosi

#6 Příspěvek od kosi »

ještě jednou, nějak jsem to špatně popsal, chladič jsou fotky třetí a čtvrtá, zapojení trafa je první a druhá. omlouvám se za deziluze :)
kosi

#7 Příspěvek od kosi »

dík, elektricky nevím, ale mám v úmyslu vyzkoušet to, tranzistory jsem googlil, ale na nic kloudnýho nepřišel. ještě ten sekundár kdybych věděl.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“