Nefunkční lednice Ariston

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nailen

Nefunkční lednice Ariston

#1 Příspěvek od Nailen »

Zdravím,

máme 8 let starou lednici. Do teď šlapala bez problému. Nyní kompletně vypadla, že nesvítí ani světlo. Byla docela drahá, tak uvažuji, že bych ji opravil než se začnu poohlížet po nové.

Než se obrátím na servisní středisko, tak jsem se chtěl na to kouknout sám.

Napětí do lednice jde. Na svorkách kompresoru je. Vzhledem k tomu, že nefunguje vůbec nic, tak jsem hledal nějakou elektroniku. Našel jsem ji v předním ovládacím panelu. Hned na první pohled je vidět, že tam něco vyhořelo viz obrázky. Prasklý a ohořelý je odpor R13 a dle zbarveného plošňáku asi i součástka z druhé strany.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Na webu jsem našel dva úplně stejné problémy.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1848116.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1806675.html

V druhém příspěvku to dokonce uživatel vyřešil. Vyměnil tam docela dost součástek.
Nejsem tak zdatný kutil. Proto se chci tedy zeptat, zda je nutné měnit vše to co popisuje?

Uživatel vyměnil odpor R13 (spálený je), odpor L1 (nevypadá, že by byl spálený), všechny elektrolyty, pak něco co je označené X2, ale to jsem na plošňáku nikde nenašel napsané a mnou zmíněnou součástku na druhé straně plošňáku (tranzistor D2NC6 W3R416).

Také tam píše, že pokud vyměnil pouze R13, tak se mu hned spálil znovu. Proto toho měnil více.

Jaký je Váš názor na to a tušíte co by mohlo výt to X2, které popisuje?

Děkuji za rady.
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Vypadá to, že tam bude nějaký zkrat (za pojistkovým odporem R13) - ten je potřeba najít (měřením). Víc k tomu napsat nemůžu (.

To X2 je odrušovací kondenzátor - na první fotce je vlevo se samolepkou "OK-IC".

Podle L2 a těch diod a kondenzátorů na obrázku to vypadá na, že zdroj na desce je spínaný, tak by to mohly dělat i teplem odpravené elektrolyty (ty tři na první fotce).
Nailen

#3 Příspěvek od Nailen »

Děkuji za vysvětlení.

A ten SMD tranzistor na spodní straně desky (D2NC6 W3R416) může mít se zkratem něco společného, případně být tím zkratem odrovnán?

Zkoušel jsem tento tranzistor hledat na webu, ale nějak se mi nedaří. Dá se něčím jiným nahradit?

Děkuji
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Ten černý elit vedle toho hnědého má pěknou čepici ohryzek36 ti to napsal. No určitě vyměnit tyhle elyty a pak kouknout co dál. Polovodiče a nejhorší by byl ten šváb.
doktor365

#5 Příspěvek od doktor365 »

Nejjednodušší vyhodit celou desku a dát tam obyčejný termostat do chladničky.Pokud to má třícestný ventil tak musí být dva.Už jsem to taky dělal protože ty desky jsou strašně drahé.
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Ten tranzistor bude STD2NC60 (N-MOSFET 2A/600V) - bude na sepínání něčeho mimo desku, špatný nebude, řídící IO je MB89535A, ten osmivývodový IO ale nepoznávám může to být i nějaký tranzistor :roll: .

Součástky jdou v pořadí L1 -> R13 -> D3 -> "neidentifikovatelný nafouklý elektrolyt na zem" -> dál do obvodu
Eleman

#7 Příspěvek od Eleman »

Ono to vypadá, že D3 bude seklá, což nafouklo elyt než odedešel R13, případně i L1 (to je méně pravděpodobné). A možná to vzalo i něco dalšího s sebou.
Takže nejdřív změř D3, R13 a L1 (na přerušení) a pak se uvidí. Ten nafouklý elyt je pak samozřejmě potřeba vyměnit.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
petr1991

#8 Příspěvek od petr1991 »

Ze by kurvítko? Mohol si napísat, o akú lednicu sa jedná, aby sme sa jej, prípadne tej značke my ostatní vyhli :)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Za chvíli budou srát elektroniku a mikroprocesory i do rychlovarnejch konvic :evil:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

Je dost možný, že nelze vyrobit ledničku s mrazákem se systémem NO FROST bez mikroprocesoru...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od workhard »

NO FROST je taky k hounu, aspoň to občas vytahám a podívám se, co tam vlastně je :lol:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ohryzek36

#12 Příspěvek od ohryzek36 »

Elektronika a procesory už v konvicích jsou - např. zn. Bosch, Zelmer, Tefal, Krups, Eta, Russel Hobbs,atd...

Samozřejmě, že to moc opravovat nejde - klasicky tam bývá nějaký NTC snímač (většinou dva), neoznačený procesor (není na něm ani písmenko), spínaný zdroj, nějaký pípák, pár trojbarevných ledek pro osvětlení vnitřku, displej, pár tlačítek a všechno je zatřené nějakým prapodivným ochranným lakem - pájet se pod ním moc nedá, ale vlhkost se tam dostane :twisted: .
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

No tak se ohryzku o těch dvou termostatech rozepiš . Vrhni sem alespoň schema a spínací hodnoty těch termostatů (°C).
Nailen

#14 Příspěvek od Nailen »

Zdravím všechny a díky za nápady.
Měl jsem teď foft, tak jsem se sem nějak nemohl dostat.
Pomohla výměny elytu a dvou odporů. Lednice opět šlape.
CERT_z_Bx

#15 Příspěvek od CERT_z_Bx »

U této lednice, respektive dvoukombinace je předělávka na termostaty hóóódně složitá. Má jeden kompresor pro obojí, selenoid pro přepínání média mezi mražák a chladnici, na každém výparníku je odtávací topnice a taky ventiláror oběhu vzduchu a nějaké ty přepouštěcí klapky chladu mezi mražákem a chladnicí. Předělávka na starých dvoukopresorkách by byla jednoduchá, ale zde??
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“