Plynulá regulace zapínání a vypínání osvětlení v autě
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
OT: jsem kolikrát překvapenej, s čím lidi dokážou v noci jet. Známej ve feldě měl v čudu naklápění > svítil do země, zasviněný světla a žárovky svítily, jak když už jsou po smrti. Já mám vyčištěný světlomety, parabola jako nová, naklápění právě hotový v elektrice, vše seřízeno a hned je to jiný kafe, ale teď ty žárovky).
Líbí se mi od Phillips ty namodralý, ale představa, že koupím pár někde za 3-4 kila a za rok půjdou do háje, se mi moc nelíbí.Altík přebíjel kvůli regulátoru těsně po koupi auta. Regulátor jsem vyměnil a od té doby je klid, dobíjím v celém spektru otáček 14,2V a žárovky měním cca jednu do roka (a to do toho počítám tu čínu O:-) ). Ale vzhledem k tomu, že odpor studenýho vlákna je tak prťavej, že tam vlítne těch 50A, co psal EKKAR, tak bych to rád pořešil tím plynulým rozsvícením. Na tu "tmu" při přepnutí světel, jak psal Hill, jsem myslel, ale myslím, že při přepnutí, kdy jedna žárovka by zhasínala 0,1s a druhá by se za 01-0,3s rozsvítila, je pořád nějaké světlo a bude to ok. to bych pak otestoval na autě. Rozhodně bych neriskoval, že nebudu byť jen půl vteřiny vidět nic! Nejsem pako =D
Jinak ten odvod je celkem jednoduchý, ale s tím plynulým zhasínáním není třeba nic dělat? Nevadí tomu vláknu prudké vypnutí?
Při nastartovaným autě je na + od volnoběhu po cca 4500 (sluchem-byl jsem vepředu a pridával ručně přes lanko u klapky) 14,07V. Na světlech je to samé - potkávací i dálky, na obrysovkách je asi 13,6-13,7 - to je ta 5W žárovička. Když tu psal Kvicala_r, že 13,2V je nominální napětí, tak se asi nedivím, že mi odchází - navíc všechny kromě jednoho z případů bylo selhání přívodního drátku k vláknu, vlákna byly vždycky ok. Takže uvažuju o tom regulačním obvodu - možná ho udělat i na zhasínání a k tomu i nějakej dělič, nebo stabilizátor, který by zajistil správné nominální napětí na žárovkách, abych je nepřetěžoval. Pak se snad životnost maximalizuje.
Tady je schéma, bylop moc velké na vložení přímo.
http://www.centauris.wz.cz/f/felicia_svetla.png
A Kvíčala kecá - žárovky do aut jsou navrhovaný právě na to provozní napětí 14-14,5V, který má síť v autě za chodu motoru, jen se označujou jako "12V", aby to lidem nemátlo mozek, když se jako 12V označuje i celá automobilová elektrosoustava. Veškerý parametry žárovek i celých reflektorů se taky měří při napájecím napětí v rozmezí 13,8 až 14,5V, žádnejch 12V... to by to ty žárovky opravdu moc dlouho nevydržely - bylo by to asi následovně: BLIK!!! a TMA!!!
Samozřejmě díky i ostatním za cenné informace. =)
A mam pocit, ze aj pri bliknuti dialkovymi ("svetelnej hukacke") mi stretavacie zhasnu.
// edit.
Asi to fakt dost dobře nepůjde. Dat fet před spínač je blbost,protože nebude jak detekovat zapnutí abych ho přepnul. Ale šlo by zapojit přes jeden obvod obě dalkova a pak obě potkavaci vlákna. Je to tak?
- frantajetel11