Regulovatelný spínaný zdroj, vstupní napětí versus teplota

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
prqek

Regulovatelný spínaný zdroj, vstupní napětí versus teplota

#1 Příspěvek od prqek »

Zdravím,
koupil jsem si tohle http://dx.com/p/lm2596-dc-dc-3-digit-voltage-regulated-power-supply-module-w-voltage-meter-display-red-193833 a teď přemýšlím, čím to napájet - jak velkým napětím. V popisu píšou, že max je 28V a mělo by to dát max 25V na výstupu. OK, tedy nějaký DC zdroj 24V by měl vyhovovat. Na druhou stranu nepředpokládám, že budu moc často potřebovat víc než 9V, tudíž si říkám, jestli těch 24 není zbytečně moc - většinu času to bude zbytečně hřát. Koukal jsem do datasheetu k LM2596s (třeba tady http://www.gme.cz/dokumentace/934/934-033/dsh.934-033.1.pdf) a to co jsem našel mě poněkud zmátlo. Podle grafu (Figure 20) na stránce 24 teplota roste s výstupním napětím mnohem víc než s rozdílem mezi vstupním a výstupním napětím (mezi 12V a 24V na vstupu při 3.3V na výstupu není moc velký rozdíl). Čekal bych to obráceně - čím větší rozdíl tím víc to hřeje, přičemž na napětí na výstupu zas tolik nesejde. Něco jsem špatně pochopil, nebo jen nerozumím spínaným zdrojům?

Díky za každou radu :-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Laicky řečeno, čím větší napětí na vstupu a menší na výstupu, tím míň se musí snažit (spínat) a ztráty jsou celkem malý. Samozřejmě v rámci daných mezí. Toto není lineár, aby rozdíl musel vyzářit v teple.
prqek

#3 Příspěvek od prqek »

Díky:-) Takže grafy jsem pochopil správně a měl bych si něco nastudovat o spínaných zdrojích.
eVenous

#4 Příspěvek od eVenous »

Chci si objednat podobný zdroj a přemýšlím čím to napájet. Ze školy užjsem nějaký ten pátek a neživím se tím, takže se chci radši s někým poradit :) .
Co kdybych vzal dva staré 12V adaptéry od notebooku, ucvaknul koncovky, spojil a udělal z nich 24V? Je v tom nějaké (bezpečnostní) riziko? Vím že ve škole jsme laboratorní zdroje takto spojovali, ale nevím jestli s normální nabíječkou to jde stejně jednoduše.
Přílohy
zdroj.png
(8.12 KiB) Staženo 87 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od workhard »

To by mělo fungovat.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
czatlantis

#6 Příspěvek od czatlantis »

Některý zdroje jsou plovoucí (Lenovo), některý mají mínus uzeměnej, takže tam bys to musel nejdřív oduzemnit a pak teprve spojovat do série, jinak se to přes zem zkratuje
No a pak bych taky na každej dal paralelně na výstup schottkyho diodu v závěrným směru, aby když omylem jeden vypneš, tak aby se nezničil přepólováním z druhýho
eVenous

#7 Příspěvek od eVenous »

Děkuju :prst:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“