kopie disku s Linuxem

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mourek
Kontaktovat uživatele:

kopie disku s Linuxem

#1 Příspěvek od Mourek »

Na chalupě mám v PC dva disky jeden s winama , který nepoužívám a na druhém je Ubuntu 12.04 . A přijel jsem po pul roce , zapnul a na ubuntu nabíhají vadné sektory. Čím to zkopírovat , na nový disk? Novou instalaci nechci mám tam pomalé připojení. jsou tam dvě partition ext4 a jedna swap a nevyužité místo. A zřejmě i grub. ve winech to umím ale linux jsem nedělal.
judeware

#2 Příspěvek od judeware »

MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Pokud jsou oba disky co do kapacity stejný, pak můžeš vytvořit přesnou kopii disku pomocí nástroje dd:

Kód: Vybrat vše

# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb

To platí, když je Bububuntu na /dev/sda a Wokňouz na /dev/sdb. Zkopíruje se celej disk, včetně MBR, bude zaveditelnej, není nutný disk s Wokňouzem formátovat. Dá se to praktikovat i tehdy, když je druhej disk větší, protože EXT4 podporuje změnu velikosti oddílu.
Pokud máš /home na zvláštním oddílu, pak bude praktičtější, když provedeš novou instalaci Bububuntu (nebo libovolnýho jinýho linuxovýho distra), nabootuješ ze zdravýho disku, mountneš oddíl s /home na nemocným disku, a z poškozenýho disku přetaháš data z /home do /home disku zdravýho.
Třeba takhle:

# mount /dev/sdb3 /mnt
# cp -R /mnt/* /home

kde /dev/sdb3 je oddíl s /home na nemocným disku.

Může se stát, že se změní vlastník souborů. To se napraví tagle:

# chown mourek:mourek -R /home/mourek

kde mourek je uživatelský jméno Mourkovo :)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mourek »

Nejvíc mě štve , že jsem to dělal loni, a přes zimu to chcíplo. Wokna mám na samostatným disku , o ty se starat nemusím. No ted tam nejedu, pak se budu muset prosekat trávou tak někdy zkusím. Hlavně najít disk, spíš bude menší než větší. A to vybírám aby neměl vadný sektory.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“