Výtah - raspberry pi

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
George5

Výtah - raspberry pi

#1 Příspěvek od George5 »

Zdravím, chci si vyrobit takový maličký výtah na různé aplikace a chci se zeptat jestli by mi někdo neporadil nějaký krokový motorek, který by zvednul přibližně tak 5 kg (takže předpokládám, že s rezervou by mi 10N*cm-1 mělo bohatě stačit), ovládat ho hodlám skrze raspberry pi, ale hlavní problém je, že nevím jak zajistit, aby výtah držel i když vypnu proud (zpětná zarážka asi nepříhází v úvahu, kvuli pohybu dolů). Děkuji za Vaše nápady.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Panda38 »

Použij šnek s malým stoupáním - např. tyč s M závitem a matkami. Jinak asi elektromagnetickou brzdu, která se proudem uvolní - např. zaskočí zuby do hřebenu nebo se obepne brzdící páska kolem nosné tyče.
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

George5 píše:... by mi 10N*cm-1 mělo bohatě stačit...
Chtěl jsi říci 0,1 Nm, že?
George5

#4 Příspěvek od George5 »

Ano myslel jsem 0.1Nm, omlouvám při psaní jednotky mi nedošlo, že jde o přímou závislost a ne o nepřímou, ale 10Ncm je podle me taky dobře. Jinak nevíte prosím o nějaké aplikace té elektromagnetické brzdy, abych se na to mohl podívat, nemám na to moc fantazii. A ještě zdali by jste to řešily řetezem nebo lankem?
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Použij vyzkoušený systém z paneláků. Lanko, šnek, brzdy na lyžinách (také kvůli bezpečnosti), protiváha.
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

George5 píše:Ano myslel jsem 0.1Nm... ale 10Ncm je podle me taky dobře.

Hlavní výhrada samozřejmě směřovala k tomu cm^-1.
Ale ani 10 Ncm není úplně dobře.
Dobře je 0,1 Nm a 100 mNm.
[url=http://cs.wikipedia.org/wiki/Předpona_soustavy_SI#P.C5.99ehled]Doporučuje se[/url] používat předpony, jejichž exponent je dělitelný třemi. Předpony deci, centi, hekto a deka se používají u historicky zaběhnutých jednotek (cl, dl, hl, cm, dm, Ωcm, hPa, dkg, ha), a u novějších či nově složených jednotek se nepoužívají. Takže 1 dNm, 1 Ndm, 10 cNm či 10 Ncm jsou sice zápisy logicky vytvořené, ale nikoli správné. (navíc u jednotky cm^-1 není zřejmé, zda by se jednalo o [cm]^-1 nebo o c[m^-1], což při rozdílu čtyř dekád je docela podstatné :-) )

George5 píše:Jinak nevíte prosím o nějaké aplikace té elektromagnetické brzdy, abych se na to mohl podívat, nemám na to moc fantazii. A ještě zdali by jste to řešily řetezem nebo lankem?

Bylo by dobré uvést, jak moc jde o přesnost zastavovací polohy a o bezpečnost, jaká bude zdvihací výška a jestli těch 5 kg je včetně klece/plošiny/háku a nosného lanka/řetězu, a jaká je požadovaná rychlost pohybu. Od toho se pak všechno odvíjí.
George5

#7 Příspěvek od George5 »

Přesnost zastavovací pozice není moc určující a bezpečnost také ne, celkově by se mělo jednat o výšku do 1.5m a 5kg je max hodnota. Systém co se používá ve výtazích normálních má pro me tu obtíž, že by musel obsahovat vodící pásy a ty bych nejradadeji vynechal. Predstavuji si to, jako pouze dve lanka a na tech tech zavesená zátěž.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenda_KL »

Dal bych tam dvě závitové tyče (nekonečný závit) + matky a dole je spojil převodem (řetězem), ale všude jsem viděl max. 1metr dlouhé. Jinak kuličkové/trapézové šrouby, to je ale cenově jinde.
_luky_

#9 Příspěvek od _luky_ »

Před pár hodinami jsem ve Feroně v Praze viděl i 2m dlouhé závitové tyče :)
Ale upřímě, víte, kolik otáček to bude muset udělat, aby to projelo 1,5m? Nějak mi uniká k čemu je to dobré. Je to model pro demonstraci?
rimi

#10 Příspěvek od rimi »

Jenda_KL píše:dole je spojil převodem (řetězem)

Spis bych je ukotvil nahore a dole nechal volne, pokud bude zatez zavesena, nebudou se "vlnit"
frantajetel11

#11 Příspěvek od frantajetel11 »

George5 píše:Přesnost zastavovací pozice není moc určující a bezpečnost také ne, celkově by se mělo jednat o výšku do 1.5m a 5kg je max hodnota...

V tom případě bych to řešil spíš jako stavební vrátek, než vejtah :wink:
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Stále je jednodušší tam udělat lyžiny a k nim samosvorný systém, pohon přes lano jak u normálního výtahu a s protiváhou.. Jednoduché a spolehlivé. Chtěl bych vidět někoho čistit dokola ten závit když to nebude trapéz.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“