PWM-rizeni-motoru
Moderátor: Moderátoři
PWM-rizeni-motoru
DC motoru 220V 1kW ? Zasilam moje soucasne schema s modulem darlingtonu. Motor mi fungoval s IGBT modulem + MC33153 driverem, ale
modul je priserne drahy. Soucasne zapojeni funguje s modulem MG75N
Toshiba, 300W ale pri najeti z nulovych otacek na maximum, cca 2 vteriny,
tranzistor to neprezije, pri pozvolne regulaci menic funguje, chtel jsem se zeptat, zda-li by v mem pripade vyhovel nejaky vykonovy prvek za rozumnou cenu, IGBT a FET tranzistory nepreziji, a IGBT modul je prilis drahy.
Diky za radu. David
- Přílohy
-
pwm.png- zapojeni regulatoru pwm
- (94.21 KiB) Staženo 362 x
- Přílohy
-
pwm_404.png- Barvy posunuty o 180°
- (95.82 KiB) Staženo 275 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- monterjirka
kulikus píše:To jsi kreslil sám? Ten motor tam je ve vzduchu... Kam je zapojený?
Předpokládám, že motor je ve schématu jen "naznačen" a že je připojen na svorkovnici H2
-----------------
Vzhledem k hodnotám R9 a R10 bych měl strach, jestli optočlen otevře tranzistor až do saturace, což je ale podmínka, aby na tranzistoru byla minimální výkonová ztráta.
Možná by to chtělo osciloskop a podívat se na průběhy.
o napeti Ube 2,5V ? Oscem tam bylo, ale je docela mozny ze se trand plne
neotevira? Mereni oscem jsem zkousel na 24VDC motorku a to celkem
fungovalo, na 300V jsem to nemeril, zkousel jsem pripojit paralelne s motorem transil 440V, Poradte jak nejlip uridit bazi darlingtonu? Za barevnou
dokumentaci se omlouvam, mam starou DOS Formiku a vystup je barevny
Postscript, mozna se da prenastavit... nebo jsem mel obrazek upravit.
Diky David
ale problematika s temi vykonovymi tranzistory me zajima, ten darlington ma betu okolo 100, tak myslim ze do ty 1A buzeni bych se mohl vejit, tedy toliko
snese ten optron, otazkou je, jestli to je schopen 300W trand zvladnout, ten IGBT modul byl 3kW
- Přílohy
-
scr-rectifier.png- (63.88 KiB) Staženo 211 x
IGBT optron sezenu, nasel jsem jej na TME, jinak ta MC33153 ridila
IGBT trand pekne
darlington vybudi pres opto, ale mate pravdu, ten proud motorem
bude velky.
- Přílohy
-
RECTIF.png- (16.62 KiB) Staženo 146 x
chlazenou, zatim jsem pwmku zkousel na vysavaci, pocitam ze IGBT je mnohem rychlejsi nez dioda MUR860, i kdyz je psana jako Ultra Fast diode.
test probehl celkem dobre, v patek uvidim, jestli se na realnem motoru upece .. Diky moc David
- Přílohy
-
pwm.png- (101.91 KiB) Staženo 132 x
IRG vie rýchlo otvoriť, a tým zničiť diódu. Aj tá je slušne rýchla, ale v dobe cca 30..50ns pri reverzácii ňou môže tiecť obrovský skratový prúd.
Na tento účel sú lepšie diódy označované ako "soft recovery". Skratový prúd pri reverzácii majú obmedzený.
Aj s tou diódou (MRU860) sa dá dobre reverzovať predlžením otváracej hrany IGBT (zväčšiť R9) nad 70...100ns. Aby sa nespomalilo zatváranie (to má ten tranzistor aj tak dosť pomalé) môže sa paralelne zapojiť dióda.
napajeni vhodny vykonovy termistor, zarizeni ma jistic 16A, ktery kondenzator
pri nabijeni vyrazi, zkousel jsem 6Amperovy ale nevydrzel, snad jsou i vyssi hodnoty jmenoviteho proudu.motor se tocil v pomalych obratkach, je pripojeny dlouhymi privody, pri pripojeni vodice multimetru ke svorkam motoru se IGBT zaviral, myslim ze buzeni pwmky z LM324 neni optimalni,
optron neni vhodne spinany, z toho duvodu asi MUR860 mezi CE zase odesla