Cínová pájka Sn40/Pb60 - je k něčemu v elektronice
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Cínová pájka Sn40/Pb60 - je k něčemu v elektronice
mám možnost koupit za doboru cenu větší množství 2mm cínové pájky se 40% obsahem cínu a 60% obsahem olova, tedy obráceným než jsou klasické pájky Sn60Pb40 pro elektroniku. V pájce je 0,5mm nějakého standardního tavidla.
Myslíte, že je taková pájka ve výrobě/servisu elektroniky použitelná, nebo je jen na okapy a cínové (resp. olověné) vojáčky?
Děkuji za radu.
Petr Filipi
- czatlantis
Zaprvé se hůř taví (a ROHS to rozhodně není), špatně vzlíná, špatně se přichytává k pájeným věcem a taky když zkusím otřít o papír, tak dělá mnohem tmavší čáru než klasická 60/40, takže bych řekl, že to bude s vyšším obsahem olova.
Jednou jsem objednával takovou tubičku pájecího drátku asi za 1dolar (chtěl jsem zkusit jakej je rozdíl mezi 60/40 a 63/37. Objednal jsem tu 63/37 a chovala se naprosto strašně - myslím že tam je mnohem víc olova než má být, protože zase viz co jsem psal nahoře - je hnusná šedá po zatuhnutí, dělá mnohem silnější čáru na papíru, špatně se taví....
No trochu jsem se nudil, a když jsem tady do té moc-olověné přidával ROHS pájku s 99,x% cínu, tak po přidání nějaké části vypadala už naprosto v pohodě jako klasická 60/40
Suma sumárum - já bych se na to vykašlal a koupil kvalitní 60/40, 63/37 popř i 60/38/2 (+2% měď, prý se míň rozpouští pájecí hroty, teď s jednou takovou pájím, ohledně hrotů nevím, ale jinak to je nerozeznatelný od klasiky). Na Aukru se občas dají pájky sehnat za snesitelnou cenu
PS: co znamená "dobrá cena"?
Zkrátka, neznámou podezřelou pájku s neznámým tavidlem, potenciálně nevhodnou (už jen ten průměr), bych spotřeboval někde na nějaké hrubé věci, a ještě bych to raději zvážil - úspora 300-500Kč/kg materiálu může být prodělek 1000 i více Kč na práci.
-
petrfilipi
Dobrá cena byla okolo 100 kč/kg - ale teď mi volal prodávající, že už je stejně pryč. Tak ať se s tím trápí někdo jiný. Anebo to fakt bude na ty cínové vojáčky a tam je to asi fuk.
Já jsem s takovouto pájkou nikdy nepájel, měl jsem jen 60/40 Kovohutě a pak taky jednu něměckou bezolovnatou (99,9%Sn) a kupodivu jsem skoro nerozeznal rozdíl oproti klasice z Kovohutí (při použití aspoň kalafuny). Otázkou je, co ta pájka udělá za 10 let.
Petr Filipi
- czatlantis
Tak 100kč/Kg je dobrá cena, jenže co s tím? když už pájím, tak rovnou kvalitním materiálem...to jedině pro někoho, kdo nebude pájet takhle pájkou, ale třeba bude pocínovávat v lázni roztavené pájky v kalíšku...tak si tam třeba přidá trochu cínu a má ideální směs, nebo na nějaký pocínování pro lepší další pájení by možná tento poměr nevadil....
Ale zase nevím kolik stojí jen tak koupit ingot 1kg cínu a olova, jestli by se nevyplatilo spíš jít touhle cestou, když už není potřeba výhoda trubičkové pájky