Zpětnovazební regulátor pro horní frézku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Zpětnovazební regulátor pro horní frézku

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Dámo a pánové, nemáte někdo prosím osvědčené schéma zpětnovazebního regulátoru komutátorového motorku?

Koupil jsem nefunkční frézku Bosch GOF 1600 CE a myslel jsem si, že regulátor nějak jednoduše opravím - ale on je celý zalitý v takové vaničce, z které kouká jen relé, trafo, nějaký C a tyristor/triak. Když zkusím frézku pustit, tak relé sepne a po 3s rozepne a to je vše. Originál regulátor stojí okolo 2.100 Kč.
Frézka má zpětnovazební snímač otáček (Hallovou sondou?), takže bych potřeboval taky nějaké schéma, které by mělo podobný snímač (i když v nejhorším případě udělám regulátor z AR11/89 a nebudu odebírat takové velké třísky). Našel jsem na webu obvody Atmel U211B apod., ale nemám s nimi žádné zkušenosti. Zatím ani nevím, zdali potřebuji regulovat od 0 do 100%, resp. od nuly určitě ne. Frézka má rozsah 10.000-25.000 otáček/min. Zkusil jsem ji cvičně připojit bez regulátoru na autotrafo a bez regulace se v pohodě rozjede. Ale ještě zkusím změřit otáčky při plném napětí, abych věděl procentuální rozsahy regulace.
Nový regulátor se nemusí vejít do originál velikosti, protože klidně dám regulátor stranou, jelikož frézku chci dát pod stůl hoblovky a vyrobit tak jednoduchou (pro mě však plně dostačující) spodní frézku, takže možnost připojení regulátoru mimo frézku bych spíše uvítal.

Děkuji.

Petr Filipi
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Když tam dáš tyristorák , tak nemusíš mít ZV a dostaneš se k 90% otáček . To ožel a máš to téměř zdarma .
lopez

#3 Příspěvek od lopez »

U2008B - je lahko dostupny a celkom dobry IC presne na to co potrebujes.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Díky za rady.
K tomu U2008B - jak to funguje? Vybral bych si zapojení sledující proud motorem, tzn. s odporem R6. Nějak nerozumím tomu nastavení otáček ve spojitosti se snímačem proudu motorem. Četl jsem DS, ale stejně z toho moudrý nejsem.

Petr Filipi
AB1

#5 Příspěvek od AB1 »

Jednoduchý a kvalitní regulátor je na prvním schematu tady:
http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... motoru.htm

Jako zpětnou vazbu používá napětí produkované běžícím motorem, ne úbytek na motoru, jak je v popisu.
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Mohu potvrdit, že ten regulátor na prvním obrázku je fakt dost dobrý. Provozuji ho u několika vrtaček.
Ale není možné dosáhnout 100% otáček, maximum je asi 60%. Pro vrtačku dostačující - hlavně velký kroutící moment při velmi malých otáčkách. Pro frézku si však vhodností rozsahu otáček nejsem jistý, muselo by se to vyzkoušet.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
057Julo

#7 Příspěvek od 057Julo »

Pozdravujem, skus pouzit TDA 1085 , pouziva sa v testeroch pri vyrobe motorov do praciek ,regulcia otaciek od nuly do maxima.
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Díky za vaše názory,

koukal jsem na TDA1085 a našel jsem i U209B. Oba mají "fyzickou" zpětnou vazbu a jelikož i v originálním zapojení frézky je nějaký snímač, tak by mi takovýto regulátor vyhovoval. Regulaci otáček potřebuji asi od 35% (10.000 ot/min) do 90% (25.000 ot/min).
Ale - netušíte někdo, co je to za součástku u vývodu 7 IO U209B - viz obrázek? Nikde jsem bližší popis nenašel. TDA1085 má klasické tacho, ale to bych snad originál snímačem taky nahradil.
Obrázek
Eleman

#9 Příspěvek od Eleman »

petrfilipi píše:Ale - netušíte někdo, co je to za součástku u vývodu 7 IO U209B - viz obrázek?

Že by nějaký magnetický snímač? Něco na způsob Hall sondy, nebo magnetoodporu, nebo cívka ve které magnet umístěný na hřídeli indukuje napětí s frekvencí úměrnou otáčkám. Jazýčkový kontakt by asi nestíhal a optika by se zaprášila.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Ako snimac csom videl pouzitu tlmivku 330-470uH v tvare odporu 2w, zaujimave ze dvakrat bola prerusena.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“