Zapojeni tlacitek spinacich osvetleni pres rele N vodicem.
Moderátor: Moderátoři
Zapojeni tlacitek spinacich osvetleni pres rele N vodicem.
pred casem jsem si menil tlacitka na osvetleni chodby za novejsi. K memu prekvapeni do tlacitek vedl modry vodic N ktery spina rele v rozvadeci. Na tom asi neni nic divneho jen bych prosil o vysvetleni jak potom funguje doutnavka v tlacitkach? Jak muze svitit kdyz nema fazi a nema ani zem jak jsem v tlacitku koukal. Nemam zadnou zavadu jen bych prosil o vysvetleni jak to vlastne funguje. Po zadani dotazu pred nejakym casem kdyz jsem to delal na elektrika.cz tak jsem dostal odpoved kdyz to zkratim ze kdyz to nevim tak jsem 🤐 a nemam si co menit tlacitka. Dekuji za pripadne odpovedi.
- tomasjedno
- bambulak34
Zapojení č.1-Signalizuje při vypnutém vypínači, spíná se L a vodič N není pro signalizaci potřeba.
Zapojení č.1X-Signalizuje při vypnutém vypínači,spíná se N a vodič L není pro signalizaci potřeba.
Používá se např. když přijdeš potmě domů a otevřeš dveře, tak aby se ti tlačítko lépe hledalo.
Zapojení č.2-Signalizuje při zapnutém vypínači, spíná se L a vodič N je pro signalizaci potřeba.
Zapojení č.2X-Signalizuje při zapnutém vypínači,spíná se N a vodič L je pro signalizaci potřeba.
Používá se třeba pro signalizaci zapnutého ventilátoru na WC který neslyšíš,nebo venkovního osvětlení atd.
Zapojení č.3 Signalizuje při zapnutém vypínači, spíná relé pomocí L a vodič N je pro signalizaci potřeba a při použití tlačítka(klapačky) se musí přidat další vodič.
Zapojení č.4-Signalizuje při vypnutém vypínači, spíná relé pomocí N a vodič L není pro signalizaci potřeba.
Tohle zapojení je to co máš doma, jen máš zapojených více tlačítek, je vhodné pro použití tlačitek(klapaček) bez přidání vodičů. Lze spínat L nebo N funkce je stejná. Vypínače 1S které jsou u zapojení 2 , 2X a 3 mají kontakt pro připojení N vodiče.
Na další fotce je zapojení dvou přepínačů č.6 se signalizaci. Spíná se L a N není potřeba. Při použití svítidel LED si nejsem jistý, zda nejsou potřeba strojky s možností připojení "tvrdé" nuly.
- bambulak34
- bambulak34