Staré zapojení lustru - nebezpečí smrti

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PCmaniac99

Staré zapojení lustru - nebezpečí smrti

#1 Příspěvek od PCmaniac99 »

Dobrý den, dole na obrázku je nákres zapojení lustru u mně v obýváku. Byl jsem nemile překvapen když jsem zjistil že do lustru vede trvale fáze, tak že když by se nááhodou uvolnil přívodní hliníkovej drát z čokolády a dotkl se kovového těla lustru tak je celej pod napětím. A smrtelně nebezpečnej. Máme předělanou koupelnu, kuchyň a předsíň vč. el. rozvodu a jsou nové jističe. Myslíte že by stačilo v pojistkové skříni přehodit přívod tak, aby byla fáze ve vypínači a na lustru stále nula? Byl by to rozhodně bezpečnější stav než teď.
Přílohy
Lustr - obývák.JPG
(20.31 KiB) Staženo 168 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Je to docela běžné zapojení ve starých instalacích, nechával jsem to být.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

No nevím, zdali přehození drátů v poj. skříni bude nějaká výhra, protože pak sice budeš přerušovat fázi, ale vodič bude barevně označen jako pracovní a ochranný (PEN), takže bude budit dojem bezpečného vodiče.
Tady se to těžko radí, nejlepší by samozřejmě bylo to vytrhat a udělat znovu. Co třeba nějaká "krabička" - není nějaká po cestě (spojení přívodu s vypínači a vývodem do lustru) - že by se to opravilo tam?
Když už se pro přehození rozhodneš, tak aspoň označ izolační páskou vodiče (černě fázi, zelenožlutě druhý vodič), a to nejlépe na všech koncích. I když podle normy je zakázané přeznačovat PEN na cokoli jiného, ještě je max. možné doznačit PE na PEN.

Petr Filipi
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Napřed bych zjistil jestli je tento stav pouze u jednoho svítidla (v jedné místnosti) nebo na více místech, můžou být jenom přehozené vodiče v rozvodné krabici. Přepojování přímo v bytové rozvodnici bez důkladného ověření celkového stavu příslušného obvodu, případně obvodů souvisejících (někdy byla na světelný okruh připojena část zásuvek) nelze v žádném případě doporučit aby nedošlo k zavlečení nebezpečného dotykového napětí (u nulování). Způsob ochrany proti dotyku ovšem nebyl uveden.
PCmaniac99

#5 Příspěvek od PCmaniac99 »

Je to starý rozvod, všechny vodiče jsou černé.... i ty u lustru i ty ve vypínači... Vypínač je na dřevěném obložení, tak že je možné že krabička po cestě je ale bude pod obložením...

"Způsob ochrany proti dotyku ovšem nebyl uveden." - Myslíte u toho lustru??? no řekl jsem ženě ať na něj za žádných okolností nesahá, když ho bude chtít umejt ať jde za mnou.... ten lustr je kovový, jen stínítka skleněná a patice z plastu. Ta část bytu která je po rekonstrukci jede přes chránič.....
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Měl jsem na mysli původní ochranu ve staré části instalace kde je ten lustr připojen, v Trutnově pravděpodobně nulování TN-C (nulový vodič PEN je zároveň ochranný i pracovní). V tomto systému se vodič PEN zásadně nesmí jistit ani vypínat, u pevně připojovaných svítidel a spotřebičů měl být vodič PEN připojen napřed na ochrannou svorku a pak bez přerušení na svorku pracovní. Při náhodném přerušení vodiče PEN pak dojde k zavlečení napětí přes spotřebič na chráněné vodivé části. Z toho důvodu někdy elekrikáři radši lustry nechávali bez ochrany (což je samozřejmě špatně) s doporučením při manipulaci vypnout proud protože při čistění se ten 2,5 mm² hliník občas uviklal. Podle současné normy má být PEN s nižším průřezem než 10 mm² Cu rozdělen už v rozvodnici na samostatný chranný a pracovní vodič N+PEN (nulování TN-C-S), což asi nebude tento případ.
Pokud rozvodné krabice nejsou přístupné a nechceš rozdělávat obložení nebo předělávat elektriku tak se s tím těžko co nadělá, jedině lustr třídy II (dvojí izolace). Snad by aspoň šel ten světelný obvod zapojit za chránič, v lustru vodiče a svorky důkladně zaizolovat a při manipulaci vypínat proud. Jak už jsem uvedl tak přepojování v rozvodnici bez prověření všech souvislostí by mohlo vést k úrazu.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jo u mne v panelu to je taky tak těch 40 let . Asi byli tehdá furt našrot . I ta kombinace světlo-zásuvka tak je . A :D lespoň ty zásuvky jsou dobře .
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“