Radioaktivní zářiče
Moderátor: Moderátoři
Radioaktivní zářiče
Nebo je to různá partyzánština na Aukru a podobně?
- Artaban001
Jinak materiály, ve kterým může být zářič:
Doutnavky na nizké napětí, tyratrony (studený), bleskojistky, starý kardiostimulátory (k těm se už asi nikdo nedostane), ionizační požární hlásiče, uranový punčošky do plynových lamp, speciální výbojky.... A já nevím ještě kde všude jinde.. Většinou se jedná o Beta, nebo alfa zářiče s malou intenzitou, která jde navíc odstínit docela snadno.
Je mi jasné, že uranové sklo koupím legálně a ještě z něj bude paráda, ale myslela jsem na nějaký kalibrovaný zářič, podle kterého se dá trubice ověřit.
Danyk tam třeba má zářič stronciový získaný s radiometrem. To jsem měla na mysli, prostě zářič o kterém se ví, jakou má aktivitu.
Je to jen zvědavost, osobně si myslím, že mít doma podobnou věc je dosti nebezpečné. Kór dneska. U Danyka mne fascinuje je zapálení pro věc i vědomosti, ačkoli provedení řady pokusů je hrozné.
Pokud to zkusíte sehnat v armádních výprodejích, jistě to nebude nelegální...
Koupit šperk z uranového skla je jistě legální, a moc příjemné, ale jeho aktivita bude malá. Logicky, je to určené pro lidi, tak je to nesmí ohrozit. Ty zařiče na testování radiometru budou mít vyšší aktivitu, takže tam mne to zajímalo.
Díky za odpovědi.
EDIT: doplňam aj fotmateriál
- Přílohy
-
ziaric.jpg- (34.49 KiB) Staženo 147 x
uplne oficialne legalne ziskat nejaky ziaric je jednak dost drahe a neviem, ci netreba dokladovat ze ho mas kde bezpecne skladovat... su okolo toho papierovacky...
vicious píše:Ja mam doma dve brašny aj s IT65 a na obidvoch sú žiariče, inak vo výpredajoch sa mi čosi marí, že tie žiariče odoberali odtiaľ, takže sa prístroje dali kúpiť už bez žiaričov. Inak by bola sranda vyrezať ho odtiaľ a hodiť niekde na spodok do vlaku loženého uhlím, rudou...jak by im to na detektore začalo ukazovať zvýšenú radiáciu
Bombasticka sranda hlavne ked chodis okolo vagonu, ktory je neskor oznaceny ako radioaktivny, uzasne fory.
Proboha, proč?Artaban001 píše:zlikvidovat kilo rtuti.
Taky by mě zajímalo jak chtěj "zlikvidovat" prvek (jinak než zpracováním do výrobku a tradá mezi lidi). Leda transmutací...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)