Zdravím! U komba VHS - Hi8 Universum VRP 4335(jiné značení LOEWE OC2508M, Goldstar GVR-DD1) degradoval niklový potah magnetu capstan motoru u mechaniky Hi8. Bohužel se mi nepodařilo sehnat manuál, takže není znám typ motoru. Originál má průměr 31mm, sehnal jsem jiný z kamery panasonic o průměru 32mm. Prosím o radu: otáčky jsou snímány MBR čidlem - klasické optické čidlo nebo jiný princip? Čidlo snímá otáčky z obvodu rotoru, kde je nějaký plast, nový rotor bych o 1mm obrousil a zaleštil. Případně bych uvítal radu, kde sehnat rotor, případně celý motor a repair manuál. Díky.
S úspěchem jsem zprovoznil VHS část komba. U Hi8 jsem odstranil z rotoru capstan motoru poškozenou vrstvu niklu a mechaniku složil. Kazetu mechanika přijme, natáhne pásek kolem hlavy, capstan motor má snahu běžet, ale je slabý. Na obrazovce probleskne obraz, pak pruhy. Mechanika pak přepne do stop. Kazetu lze normálně povelem eject vyjmout. Porovnal jsem magnetické vlastnosti podobného nepoškozeného rotoru, ten poškozený je magneticky nesrovnatelně slabší. Zkusil jsem tam dát rotor z kamery panasonic, motor má dostatečnou sílu, ale parametry zřejmě neodpovídá nastaveným parametrům elektroniky.Natáhne kazetu, opásají se hlavy, ale nemá snahu se ani rozběhnout. Převíjení se rozběhne, ale po 1s přejde do stop. Zřejmě není zpětná vazba z MR . Prostudoval jsem net - capstan motor má dva magnety - jeden main, to je ten nad cívkami, může mít 2 nebo 4 póly(to budou vyhodnocovat hallovy sondy) a druhý FG - to je obvod rotoru, ten je složen z mnoha magnetů(něco jako mgf. pásek, ale polarizovaný), rozlišují to na mikrometry a tomu je přizpůsobeno MR čidlo a tím elektronika resp. měření rychlosti rotoru. Zkusím se na průběh z čidla podívat osciloskopem, ale bez dokumentace a určení typu motoru tomu nedávám velkou šanci.