Převod dat Excel 2007
Moderátor: Moderátoři
Převod dat Excel 2007
datum a čas, údaj 1, udaj 2
"4.6.2013 10:40:00" "979" "14,5"
"4.6.2013 10:55:00" "1024" "16,2"
"4.6.2013 11:10:00" "3979" "20,5"
atd, řádově několik tisíc řádků.
Je potřeba z toho vytvořit spojnicový graf na X je datum a čas a na Y údaj 1 a údaj 2. Vytvořit graf, není problém, to umím, ale jak pro něj připravit data z tohodle exportu? Zjevně jsou v textovým tvaru a nemůžu přijít na to, jak ho převést v Excel 2007 do číselnýho tvaru aby z toho potom vznikl graf. V Excel 2003 to byl příkaz Text/data to columns nebo tak nějak, už si to moc nepamatuju, dlouho jsem to nepotřeboval.
Zkoušel jsem ten export protáhnout textovým editorem a zlikvidovat uvozovky. Tímhle způsobem se údaj 1 a údaj 2 vloží do Excelu správně ale místo datum a čas je sloupec hodnota XXXXX.
Jak na to?
Díky
Jirka
Zkusil jsem otevřít ten stejný soubor V Excelu 2007, nemám vůbec ponětí kde hledat způsob naformátování do buněk
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
- data z regulátoru bych uložil do txt (přepsal příponu xml)
- odstranil bych uvozovky
- v excelu bych dal "otevřít"
- vybral "všechny soubory"
- poté bych dal roztřídit podle pevně dané šířky
Výsledek by měl být čísla.
Pokud by i tak byl problém zkusil bych celý sloupec označit a vložit na stejné místo jako hodnoty. (vložit jinak - hodnoty)
Pokud je to jednorázovka tak sem vložte soubor a zkusím s tím nšco udělat
Celeron píše:Prosil bych poradit s následující záležitostí. Mám exportovaný data z průmyslovýho regulátoru v takovýmhle Excel tvaru:
datum a čas, údaj 1, udaj 2
"4.6.2013 10:40:00" "979" "14,5"
"4.6.2013 10:55:00" "1024" "16,2"
"4.6.2013 11:10:00" "3979" "20,5"
atd, řádově několik tisíc řádků.
... V Excel 2003 to byl příkaz Text/data to columns nebo tak nějak, už si to moc nepamatuju, dlouho jsem to nepotřeboval.
...
Jak na to?
Díky
Jirka
Príkaz "Text/data to columns" (alebo "Text na stĺpce") existuje aj vo vyšších verziách, pod záložkou "Údaje".
to rnbw: když vše zklame, tak to zkusím. Víš jak to je v firemních mašinách s softem. Ta 2007 je ofiko koupená.
to josek: Dobrý tip, díky. Sice jsem záložku údaje nenašel ale v Helpu jsem pod termínem Udaje něco našel k převodu text data a hlavně kolem ty složeniny datum čas. Budu to zkoumat, zatím to vypadá nadějně.
Jirka
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše: Lepší je, to z Excelu přes ctrl c přenýst do poznámkovýho bloku, tam vyházet uvozovky a zase vrátit do Excelu.
Proč takhle? Pokud to máte v excelu s uvozovkama tak stačí vybrat sloupce kterých se to týká, dát nahradit (ctrl+h), nahradit uvozovky za prázdní místo (já to dělám tak, že vstoupím do buňky Nahradit: dám mezerník a backspace. Pak stačí dát nahradit vše a uvozovky jsou pryč.
Asi to vzdám...
Jirka
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
Přes Ctrl-H jsem vyházel uvozovky. Takže vzniklo ve sloupcích A, B, C:
4.6.2013 10:40:00 | 979 | 14.5
S tím to ale graf nezkouslo. Pak jsem dostal tip, že 14.5 je blbost, že musí být desetinná čárka. Nějak jsem si toho nevšiml.
Díky
Jirka
Díky
Jirka[/quote]
Predpokladal som, že z tvojich dát Excel zmysluplný graf neurobí, kvôli obmedzeniu v jednotkách časového formátovania hlavnej osi X. Ja tam vidím možnosť nastavenia iba na tieto jednotky:
Deň
Mesiac
Rok
Takže uvedené možnosti spolu s nastavením hodín, prípadne minút alebo sekúnd absentujú a preto je výsledkom nezmyselný graf.
Budem rád, ak sa mýlim a niekto ma opraví, pretože zatiaľ to považujem za hrubý nedostatok v tvorbe grafu v Exceli
p32 píše:Tak ono je to snad v něčem jiném. Datum musí být setřiděno podle roku, měsíce a dne. Pak to půjde normálně, je to tak na 10 minut práce.
Místo sloupků A,B,C :
4.6.2013 10:40:00 | 979 | 14.5
má být :
2013.06.04 10:40:00 | 979 | 14.5
Aby sme sa rozumeli: jedná sa o formátovanie hlavnej horizontálnej osi v grafe: tam sa nedá nastaviť kratší časový úsek ako 1 deň !!!.
Takže preto vychádza graf v jemnejšom časovom delení nezmyselne. Samozrejme, že bunka sa dá formátovať ľubovoľne. Os v grafe už nie.
Budem rád, ak sa mýlim a niekto ma opraví, pretože zatiaľ to považujem za hrubý nedostatok v tvorbe grafu v Exceli
To Celeron: podarilo sa niečo v tomto smere?