Magnetofon B116

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Psefranek

Magnetofon B116

#1 Příspěvek od Psefranek »

Ahoj,sehnal jsem si B 116.Vzhledově je velmi zachovalá,ale samozřejmě potřebuje údržbu.Chci požádat,zda mi může někdo z vás poslat schéma zapojení.Jak jsem koukal,je tady hodně lidí,kteří těmto mašinám opravdu rozumějí,proto se chci zeptat,na co si dát pozor a co vyměnit v první řadě.Několik magnetofonů jsem opravoval a dával do pořádku,zatím ale mezi nimi nebyla žádná Tesla.Podle mého,budou třeba především vyměnit elektrolytické kondenzátory.Všechny rady vítám!Děkuji Petr
pajap

#2 Příspěvek od pajap »

http://www.radiojournal.cz/navody/magnetofon/b24.pdf

nebo

http://www.radiojournal.cz/navody/magnetofon/9.pdf

Je to podobný typ - ten tvůj jen nemá koncové zesilovače.
Zdraví Pája...
Psefranek

#3 Příspěvek od Psefranek »

Moc děkuji!!!!!!
pajap

#4 Příspěvek od pajap »

Zdraví Pája...
Psefranek

#5 Příspěvek od Psefranek »

Super,kouknu na to a pustím se do práce.Začnu těmi elektrolyty.Petr
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Napřed ho vyčisti a mechanicky dej do pořádku.
Bez perfektně fungující mechaniky nemá smysl něco dělat s elektronikou.
Pořád platí zlaté pravidlo kontaktního záznamu:
co zkazí mechanika, elektronikou nezachráníš (a já dodávám, že nanejvýš trochu oblbneš, ale to platilo pro analogové video, ne pro magnetofony).

A ty kondíky v Teslách také nejsou zdaleka vždy příčinou nějakých potíží.
Psefranek

#7 Příspěvek od Psefranek »

Začnu tedy vyčištěním a kontrolou mechaniky.Díky za rady!!!
Psefranek

#8 Příspěvek od Psefranek »

Chci se zeptat,jaké jsou-respektive byly Emgeton DP 25 LN.Opravdu jsou to takové brusiče hlav,jak jsem se několikrát dočetl?
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Opravdové brusiče hlav byly pásky ORWO (ale dobře se s nimi dolešťovaly štěrbiny pro přebroušení hlav).
Tedy ne, že by ty Emgetony nemohly být ještě o trochu hladší, ale pověst o jejich brusných vlastnostech jednou vyrazila do světa a od té doby žije vlastním životem, i když v osmdesátých letech už to nebyla pravda.
Jde tedy hlavně o ročník, i když podle označení jde o stejný pásek.
Stačí ti, že z asi 44 cívek pásku mám 34 cívek Emgeton DP25LN a nestěžuji si na 32 z nich? Přiznávám, že zbývající dvě cívky Emgeton DP25LN mám od roku 1972, ten pásek skutečně za moc nestojí. Děravý a drsnější je.
Z Emgetonů mám ještě 2 cívky DP25LH (ten byl vůbec nejlepší) a jednu cívku TP18LN - ten jediný pásek je choulostivý na přesné seřízení mechaniky a z výroby byl na cívce utažený tak, že po převinutí se na cívku jen taktak vejde. Ale je nejhladší.
Psefranek

#10 Příspěvek od Psefranek »

Já jsem koupil čtyři pásky Emgeton v aukci.Jsou nové,nepoužité.Samozřejmě určitě záleží na tom,kde a jak byly skladované,ale dva pásky už jsem nahrál a jsem s nimi spokojený.Proto jsem se na ně ptal,protože jsem o nich četl vše možné,ale nic dobrého.
konosuke

#11 Příspěvek od konosuke »

Emgeton ano ale hodně záleželo na výrobní šarži, našly se dobré i horší, brusnost nebyla tak katastrofální, podložka polyester, zanášel však hlavy, páskovou dráhu a bylo nutno čistit namokro lihem po hodině provozu. Bohužel, poslední série zn. Basf Φ150mm 549 m v černo-zelených kartonových krabičkách to samé. Na Tesla B116 a 19.05cm/s oba typy celkem použitelné. Nové pásky RMGi zde, vzorky zdarma:
http://www.vintageaudio.cz/prodej/kotou ... mgi/pasky/
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Asi jsem měl kliku na výrobní šarže Emgetonů, skutečně jen málo z nich má ty kritizované vlastnosti. To BASF za sebou nechal nezapomenutelné stopy.

Z pásků BASF chválím jen jeden typ, a to LGR35P, i když je tlustší, dlouhohrající, a byl původně určený pro polo- a profesionální provoz, už ani nevím, kde jsem k němu přišel: nešpiní, aktivní vrstvu má hlaďounkou, jak dětskou prdelku, naopak zadní strana podložky je matná, což značně usnadňuje popis pro střih. Ostatní cívkové Basfky už nemám, záznam na krajních stopách byl brzy mimořádně děravý, ale zřejmě špinily také, jen jsem si toho tehdy kvůli střídání typů pásku na stroji nevšiml hned (také jsem podezíral Emgetonky, než jsem přišel na to, že nános po nich je slabší a tmavší, než u BASF, který je více do červena), zbyly mi snad jen dvě audiokazety a čtyři videokazety, které už jsem dlouho nepoužil právě z toho důvodu, že, když ne hned, tak po čtvrtém pátém průjezdu mechanikou začaly na okrajích špinit, a to tak, že strašně. Na jakémkoli stroji, tedy chybu v seřízení dráhy a vedení pásku mohu s úspěchem vyloučit.
Buď měly z výroby narušené okraje a vrstva na nich kale nedržela, nebo naši dovozci je kupovali ve druhé jakosti a tady je prodávali za první. Nebo obojí.
K tomu dodávám: nejsem reklamním agentem Filmových laboratoří Barrandov a nikdy jsem nebyl!
Psefranek

#13 Příspěvek od Psefranek »

To je zajímavé,to bych do BASF neřekl.Já jsem Emgetonkami projel několikrát ten můj AKAI X 210 a můžu říct,že hlavy průběžně kontroluji a čistím,ale jsou fakt čisté i tak.Prošel jsem celou tu novou B116 a jsem velmi spokojený,protože je poměrně v dobrém stavu.Jediné,co jsem zatím objevil,schází kolečko přítlačné kladky.Neměl by někdo?????????????????
konosuke

#14 Příspěvek od konosuke »

Na sklonku totalitní éry a epochy cívkáčů tak asi 1986-88 se objevily běžně v obchodech Prior a Elektra pásky Basf Φ 180mm 730m, 280 Kčs v červeno-černých hranatých krabičkách a to byli jiná kvalita, moc dobré, šetrné a nešpinící. Předurčené nejspíš pro tenkrát ještě v prodeji Tesla B113, 115, CM a odvozené. Etalonem hrůzy byl ruský pásek magnitafonnaja lenta zakoupený v Polsku, z páskové dráhy vyjel pásek průsvitný jak izolepa, cela magnetická hmota se prostě odloupla. Ale paradoxně toto udělal jeden Memorex propašovaný z USA i když ne tak dokonale ale drop-outů spousta.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 19 čer 2013, 13:09, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Psefranek

#15 Příspěvek od Psefranek »

V těch krabičkách si BASF pamatuji,také jsem jich pár měl a žádný problém nepamatuji.Na ty starší o kterých psal Hill si dám bacha.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“