Arduino, smyčka podprogramu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cowley

Arduino, smyčka podprogramu

#1 Příspěvek od Cowley »

Dobrý den,
rád bych se informoval, zda není nějaký extra problém dát na konec vlastního podprogramu opět volání začátku daného podprogramu?

O co jde...
Mám aplikaci, ve které se sledují stavy na vstupech a v daném okamžiku je možné aby platili (byly funkční) jen některé. Pokud skutečnost nastane zavolá se jiný podprogram, ve kterém se to "mele" pořád dokola, dokud nenastane správná (nebo povolená) kombinace na vstupech, pak se zavolá opět jiný podprogram.

De facto void loop() jen zavolá podprogram1(); a něm se to nějak mele pořád dokola, když nastane jedna kombinace na vstupech, zavolá se např. podprogram2(); , pokud třeba nějaká jiná, zavolá se podprogram3();

a tak dále. Podprogramy si to takhle přehazují jeden na druhého a samozřejmě s sebou nesou i informace na konkrétních výstupech, aby člověk věděl, v jaké fázi (v současné chvíli mám asi 9 možných stavů - podsystémů) se právě program nachází.

Po "BASICovsku" by se dal podprogram ukončit příkazem GOTO (na začátek), ale u Arduina jiný skok na začátek neznám.

Mám jen obavy, aby nepočítal kolikrát musel skočit na začátek a v "returnech" se potom nějak "nezamotal". Akademicky vlastně žádný RETURN není, vždy je z daného podsystému "X" nějaký východ do podsystému "Y".

Snad jsem to popsal dost jasně, kdyžtak ještě upřesním.

Technicky mi to funguje, jen se ptám, zda nemáte někdo jiný nápad.
Díky, Radek.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Panda38 »

Tohle je špatně. Při volání podprogramu se do zásobníku ukládá návratová adresa (aby se po ukončení vědělo kam se má program vrátit zpět). Takovým rekurzivním voláním se zásobník postupně plní, až po chvíli dojde k jeho zahlcení (spolu s přepisem proměnných v RAM) a pád či nedefinovatelné chování programu.

Musíš to obsloužit jinak - např. řešením různých stavů v jedné smyčce. Podprogramy můžeš volat, ale po určitém počtu vnoření se musíš rozhodně vynořit zas zpět. Např. nastavit flag indikující co se má dít dál, podprogram ukončit, hlavní smyčka podle flagu rozliší který další podprogram má zavolat dál.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ale pokud na začátek podprogramu skočí JUMPem, nikoliv CALLem, tak se se zásobníkem nic neděje. Já si to v JSA můžu dovolit, co na to řekne překladač, to nevím, ale mělo by to fungovat.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

Nevim jestli nejsem mimo, ale v arduino existuji navesti a prikaz GOTO jako v basicu. Sam jsem nedavno vyzkousel. Pry je to na zadost uzivatelu, kterym ta funkce chybela.
Cowley: Zkus do loop() dat jen cteci funkci vstupu a na rozhodovani pouzij switch:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“