Časový spínač 24V, ne 555 ?
Moderátor: Moderátoři
Mám 6 sekční spínací hodiny, což je vlastně regulátor závlah, jak se tomu říká. Takže si nastavím kdy a který ventil se otevře.
Pak mám vlhkostní čidlo, na které jsou připojeny přes relátko 2 sondy vlhkosti. Když je moc vlhko, ventil č.1 č.2 a č.4 neotevře. Ostatní ventily se otvírají nezávisle na počasí, protože se zalévá pod střechou.
Na č.3 mám připojené 3 postřikovače a z toho jsou dva 180 stupňů a jeden 90 stupňů, který dává 2x vody na plochu. A to je ten problém. U něj potřebuju dobu otevření zkrátit na polovinu.
Ještě k vlhkosti. Dá se zalévat kdykoliv, ale když zaléváš a praží sluníčko, anebo fouká vítr tak se to nezaleje pořádně. Hodně se vypaří, odfoukne a navíc rostlinám se při 30 stupních nelíbí moc studená voda, která má 7 stupňů přímo ze 30metrů. Takže zalévám ráno v 5, ale jen když vlhkost klesne pod určitou mez.
Lze použít upravené digitální hodiny.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Artaban001
Má dvě vybavovací cívky (jedna zapne, druhá vypne, stav si pamatuje bez napájení). Má to výhodu toho, že relé nemusí být po celou dobu v zapnutém stavu "pod proudem". Použiješ pouze desku s displejem, ostatní vyhodíš, nebo schováš pro jiné použití..
Amok,ty potrebujes skratit cas otvorenia toho ventilu na polovicu?Nemozes ten cas rozdelit na viac sekcii,napr.5 minut zalievanie,5 minut pauza a tak dookola,kym ide prud na tie ostatne ventily?Alebo to musi ist v kuse 15 minut?Mam na mazanie difu taky obvodik,da sa regulovat beh cerpadla a pauzy nezavisle na sebe,mozno by ti to pomohlo.Ked tak rozmyslam,ono sa to da nastavit aj na tych 15 minut,plusminus par sekund,ale tym rastlinkam moze byt jedno,ci dostanu o par litrov viac,ci menej
asi tam natáhnu extra drát a zapojím to na další sekci, ale to budu muset oželet vlhkostní čidlo, protože je na jiném záhonku
ale kdyby bylo nějaké jednoduché zapojení s pár součástkami, tak bych to teda raději zaléval jen polovinu času
sekunda nehraje žádnou roli