Soft start s PIC
Moderátor: Moderátoři
Soft start s PIC
nedávno mi odešel spínač světel ve fabii a po jeho rozebrání mě udivilo,
že kontakty na něm byly doslova vtavené do plastu.
Rozhodl jsem se že si udělám softstart pro potkávací žárovky.
Nespálím si druhý vypínač a možná i žárovky dýl vydrží.
Vyzkoušel jsem tohle
http://www.electroschematics.com/3186/h ... h-circuit/
jen jsem použil kondík 22u a tranzistor dal IRFZ44.
Funguje to parádně. Ale jde mi o to, že by jsem to celé rád připojil ke světlům přímo do krytu u světlometu. Bojím se, aby kondík za rok nevyschnul a já to nemusel zase rozebírat a měnit.
Vůbec se nevyznám v mikroprocesorech a tak se ptám, jde udělat stejná funkce i pomocí nějakého levného mikroprocesoru (PIC nebo Atmega)?
Myslím zapojit to jako posloupnost:
odporový dělič, za ním stabilizátor pro mikroprocesor, mikroprocesor a tranzistor. Bez kondíku.
Jde napsat program, který by svedl následující: po zapnutí přepínače počkat cca 1vteřinu a pak během cca 1-2 vteřin pomalu otevřít tranzistor?
Když jsem se díval na základy programování, tak jsem našel jen řízení přes pwm, což samozřejmě nechci. Muselo by se to nějak splácat přes D/A převodník?
Skoušel jsem to v Great cow basic a jsem z toho úplně v pasti.
- monterjirka
DA převodník je také řešení, dá se vytvořit z odporů na výstupech PIC, takže PIC po zapnutí vynuluje port, počká a po nějaké době začne nějakou rychlostí přičítat k nějaké proměnné jedničku a vysledek posílat na port. Když napočítá 255, zastaví se (při použití 8-i portového výstupu). A pak už nedělá "NIC" jen drží na výstupu "samé jedničky".
$regfile = "attiny2313.DAT"
$crystal = 1000000 'ponechat v továrním nastavení 8MHz/8 t.j. 1MHz
$baud = 19200
$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40
'nastavení PWM pro Timer0
Config Timer0 = Pwm , Prescale = 8 , Compare B Pwm = Clear Down 'nebo "Clear Up" podle spínacího tranzistoru
Config Portd.5 = Output 'výstup PWM signálu OC0B
Pwm_1 Alias Ocr0b
Dim T As Byte 'hodnoty do PWM
'toto je "hlavní program"
'------------------------------------
For T = 0 To 255
Pwm_1 = T
Waitms 10 'počkáme 10 ms
Next T
End 'end program
Jinak díky za program, ale je to pro mě jako kdyby to bylo psané čínsky.
Netuším jak se přiřazují I/O piny a jestli půjde použít vnitřní oscilátor procesoru (kvůli otřesům v autě, aby mi zas neodešel krystal), nedejbože zkompilovat to pro programátor.
Já potřeboval jen vědět že to jde.
Můj známý má známého co se programováním živí, jen jsem chtěl vědět jestli to jde, abych po něm nechtěl ať se ho ptá na nějakou kravinu.
Díky moc, udělám to asi radši tou klasickou cestou.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- monterjirka
Bojím se toho, že za pár let budou namísto vypínačů na zdi miniaturní počítače, aby se mohlo rozsvítit/zhasnout
— Winston Churchill
Taky jsem narazil na relátka, co maj patici pro pojistku přímo v sobě, to by bylo ideální.
— Winston Churchill
- frantajetel11
Jezibabak píše:...nedávno mi odešel spínač světel ve fabii a po jeho rozebrání mě udivilo, že kontakty na něm byly doslova vtavené do plastu.
Rozhodl jsem se že si udělám softstart pro potkávací žárovky...
To že se ti zatavily kontakty do plastu soft startem nevyřešíš.
Tohle se nejčastějc stane, když máš na konektoru blbej dotek. Takže typuju, že máš vyhřátý nebo volný piny v konektoru.
Nebo jsi tam nacpal žárovky, který tam nemaj co dělat?