Oprava úsporky ???
Moderátor: Moderátoři
Rozsvěcí se strašně pomalu. Otec je omylem koupil roku 2008. Vypadají totiž v obýváku hezky. Asi vydrží dlouho. Naštěstí je tam ještě další opravená úsporka Osram ze smeťáku, která naběhne celkem rychle.
- Artaban001
Smrdí mi ale Osram Duluxstar 24W/827 a tu mám nad stolem v dílně v "pixarce" a taky drží už pět let s tím, že svítí kolikrát celý den. Má ale proti těm filipsům viditelně o dost mizernější spektrum, na jemnou práci nepoužitelný.
Kvůli přerušené tlumivce jsem opravu předřadníku vzdal a vestavěl do Osramky raději jiný předřadník z nějaké úsporky Philips, která měla přepálené vlákno. Už to asi půl hodiny svítí a myslím, že ještě pár let svítit bude.
Ty maličké tranzistory jsou legrační.
- Přílohy
-
Osram 01 vybuchly tranzistor.jpg- (207.82 KiB) Staženo 245 x
-
Osram 01.jpg- (209.52 KiB) Staženo 228 x
Dnes (2013) jsem úsporku zase otevřel a uviděl začátečnickou chybu. Dal jsem tam v roce 2010 keramický kondenzátor, který je velmi závislý na teplotě. Takový tam nepatří. Nahradil jsem ho svitkovým kondenzátorem a nyní už úsporka funguje dobře. Uvidím, jak dlouho vydrží.
VN násobič jsem dal pryč. Vyměnil jsem spálené tranzistory a vyschlý elyt. Nepomohlo to. Vzhledem k tomu, že plošňák se nedal mockrát odpojit a připojit (hrozilo uklepání vývodů trubice), jsem to raději vzdal. Asi tam byl nějaký skrytý studeňák. Při připojení na 230V se nestalo vůbec nic. Ani se nespálily nové tranzistory. Přívodní drátky byly v pořádku a žádného přerušení na plošňáku jsem si nevšimnul.
Inu, nebudu ztrácet čas s mizerným výrobkem z TV Products... http://www.tvproducts.cz/cz/detail/Ioni ... -Platinium
Úsporka už svítí pěkných pár hodin. Trubice je asi ještě OK. I když lehce opálená.
Pájet na hliník neumím, tak jsem tam dal mosazný dutý nýtek do dírky vyvrtané v hliníkovém závitu.
- Přílohy
-
usporka012.jpg- Již vyměněn elyt a přívodní drátky.
- (213.43 KiB) Staženo 208 x
-
usporka011.jpg- Po opravě.
- (168 KiB) Staženo 232 x
-
usporka14.jpg- Taky po opravě.
- (294.76 KiB) Staženo 210 x
- Přílohy
-
Osram 03--no PTC.jpg- (216.44 KiB) Staženo 227 x
-
Osram 03.jpg- (208.49 KiB) Staženo 242 x
-
Osram 03-- economy.jpg- (211.28 KiB) Staženo 236 x
- Přílohy
-
Osram 03--.jpg- (122.8 KiB) Staženo 216 x
-
Osram 03-----------.jpg- (114.76 KiB) Staženo 229 x
Keby som na konce trubice navinul bavlnou opradený drôť a zapojil ho namiesto žeraviacich vlákien, šlo by to bezproblémovo, alebo je v tom rozdiel? Potom by tomu nemali vadiť časté štarty a malo by to byť trvácne.
Ako určiť vhodný počet závitov?
,Duvsan píše:Keby som na konce trubice navinul bavlnou opradený drôť a zapojil ho namiesto žeraviacich vlákien, šlo by to bezproblémovo, alebo je v tom rozdiel?
Se stávajícím předřadníkem by to asi nešlo. Pracovní kmitočet bude jiný. Stávající předřadník rovněž není nijak výkonově předimenzovaný a tudíž na pokusy není moc vhodný.
Asi máš na mysli indukční žárovku. http://www.indukcnisvetla.cz/dragon.htm
Moc velkou budoucnost jí nedávám, časem se budou používat jenom LED.
- Přílohy
-
osram longlife012.jpg- (246.63 KiB) Staženo 216 x
-
osram longlife02.jpg- (113.27 KiB) Staženo 215 x
-
osram longlife01.jpg- (99.97 KiB) Staženo 209 x