Lion baterie z mobilu zapojene do serie?
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
Lion.jpg- (57.51 KiB) Staženo 88 x
- czatlantis
derick píše:Myslim,ze ten balancer riesi len samotne clanky,bez elektroniky.V mojom pripade je sice len zakladna,ale aspon nejaka ochranna elektronika,ktora by mala stopnut nabijanie,pripadne odpojit bateriu v nejakej kritickej situacii.
Ano, přesně tak, v kritické situaci - to znamená, že ta baterka nebouchne, ale pokud už musí zafungovat ta ochrana, tak ta baterka dostane dost kapky. Takže na to spolíhat jako na nabíječku/odpojovač vybité baterky naprosto vůbec nejde - to bys tu baterku za měsíc mohl vyhodit...
Akorát nesmíš jednotlivé články vybít na nulu a přepólovat (v serii a s rozdílnou kapacitou je to raz dva) - riziko výbuchu.
Kazdopadne treba k tomu okrem balancera este nabijac.
Jinak vše řeší notebook. A je mu často jedno kolika voltová je tam baterie - zjistí to po sběrnici a podle toho nabíjí.
a dole Trocha teorie k nabíjení Li-ion.
pokial baterie maju aku taku ochranu,co tak nabijanie v serii zo zdroja presnych 12v(4v na clanok) s casovym obmedzenim?100 cyklov by bolo az az.Potrebujem na jedno nabitie za 1-2hod vybehnut na 5 hodin do terenu.Tj nepotrebujem dobijat na plnu kapacitu,staci polovica.Vsetkymi tymi balancermi a dalsou elektronikou sa to skomplikuje a predrazi.To uz je lacnejsie kupit z ebay bateriu s komplet elektronikou.Napr nieco lacnejsie
http://www.ebay.com/itm/12V-1800mAH-Rec ... 27bafc84aa
rnbw píše:Mas pravdu, napisal som to dost blbo, uz je to opravene.
Myslím, že se chápeme jen někdy mám problém napsat věc tak aby byla pochopitelná tak jak ji myslím
derick: kup si to raději z ebay a nevymýšlej. Nabíjet napěťovým zdrojem Li-pol je vražedné a to ne jen z pohledu životnosti. Podívej se na youtube co se stane když dojde k poškození vnitřní struktury článku ať už nárazem, propíchnutím nebo nevhodným zacházením. Pak možná budeš mít k těmto pokusům větší respekt.
Vlozil som ich do packu a vyskusal.Vahovy rozdiel madzi lion a Nimh je 150gr.Co je velmi slusne.Po dvoch hodinach kleslo napatie z 12,2v na 12v.Vyzera to ze kym to spadne na 10,8v potrva to viac ako 10 hodin.Predradil som do packu poistku 300ma.
Zda sa,ze aj pri dobiti na 50% bude pack fungovat viac ako 5hodin co plne vyhovuje.
Otazka znie ci kontrolovanym nabijanim cez regulovatelny V/A zdroj by som ju nenabil na 50-60%.(Tesne pod 4v)
Uvazujem o nabijacej elektronike z notebooku na cipe BQxxxx z IBM T40.(10,8v).Cez SBworkshop nastavit kapacitu clankov na 800mah,vynulovat pocet cyklov a zapisat do 24c01.Teoreticky by to mohlo fungovat.
Ale nabijac mozes nahradit lab. zdrojom - napatie nastavis na 3x4,1V (alebo 4,2V podla typu clankov) a prud pod maximalny povoleny nabijaci prud. Na zaciatku sa teda bude nabijat max. prudom a na konci konstantnym napatim.
http://www.ebay.com/itm/Tiger-Wing-B3-A ... 2c6babdef2
Je to lacne a pohodlne,neoplati sa babrat s vyrobou.Staci zapojit konektory a nabijat.