Jak poznat špatný kondenzátor?
Moderátor: Moderátoři
Jak poznat špatný kondenzátor?
Přečetl jsem si, že u elektrolytických se změří jeho ekvivalentní sériový odpor (ESR), kapacita (C) a příp. ztrátový činitel (D). Podle jeho jmenovitých hodnot, určení a naměřených hodnot lze zjistit jestli je ještě v pořádku. No a mě zajímá jak postupovat s vyhodnocením, když už mám naměřené hodnoty.
Našel např. že pro C > 5uF byl měl být ESR < 10 Ohm, jinak je kondenzátor špatný. Pak jsem se ale dočetl, že elektrolytické kondenzátory mívají větší ESR i když jsou nové. Na jedné stránce psali, že ztrátový činitel > 0.4 si zaslouží bližší zkoumání, nebo že pro kondíky použité jako low freq filter (120 Hz) by měl být D < 0.25.
Jaké jsou tedy zásady/pravidla jak poznat vadný kondenzátor, máte na to nějaké fígle?
Naměřil jsem všechny možné hodnoty 2 kondenzátorů, ale neumím určit jestli jsou vadné nebo ne. Určitě to bude nějak záviset na kapacitě kondíku, jeho napětí, frekvenci měření. Když bude kapacita menší než -20% tak bude nejspíše problém, to je jasné. U ESR si nejsem jist, když nově koupený kondík má 15,3 Ohm. Je to větší než 10, takže by měl být KO, ale kupoval jsem ho nový, tak je to dost nepravděpodobné.
- Přílohy
-
kondenzator.png- (18.62 KiB) Staženo 344 x
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Ten první co jsi naměřil je s největší pravděpodobností ten špatný.
Ovšem přijatelnost ESR je různá pro různé aplikace, takže i 20Ω může být někde OK, někde pak může vadit i 0,5Ω.
Já vždy změřím ESR a podle místa v obvodu se rozhodnu, jestli stačí, nebo je třeba výměna za nižší ESR.
Fígl typu Zajíc je IMHO úplně nanic.
K té první větě : ještě jsem nenaměřil elyt s dobrou kapacitou a špatným ESR, ale možná to je jen rukama.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Asi jo, mě takových prošlo rukama už dost - kapacita v toleranci, ESR v (_|_) a kondík vyschlej.p32 píše:...ještě jsem nenaměřil elyt s dobrou kapacitou a špatným ESR, ale možná to je jen rukama.
Takže bych tím naměřil u 1. kondenzátoru ESR 17.35 Ohm jako je v pravém sloupci na obrázku a nic víc.
Podle Zajícovy tabulky bych určil, že pro 2.2uF má být ESR v rozmezí zhruba od 2 do 20 Ohm (2.2uF je mezi sloupci 1uF a 4.7uF). Kondenzátor s 17.35 Ohm tedy vyhovuje a prošel by Zajícovým testem.
Kód: Vybrat vše
0.10uF: 30 - 300 Ohm
0.47uF: 10 - 100 Ohm
1.00uF: 3 - 30 Ohm
4.70uF: 1 - 10 Ohm
10.00uF: 1 - 10 Ohm
47.00uF: 0.3 - 3 Ohm
100.00uF: 0.1 - 1 Ohm
470.00uF: 0.3 - 0.1 Ohm
1G: 0.3 - 0.1 OhmAmarokCZ, ale napsal, že bude pravděpodobně vadný. Tak ja nevím.
Kdybych to měl vzít podle obvodu, tak ten kondík je vyhlazovací za usměrňovačem. Bude na něm 50 Hz 323V. Takže bych se řídil hodnotami ve sloupci 100 Hz a tam je ESR 45.3 Ohm, což je dost a kdybych se měl řídit tabulkou zajíce, kondík by neprošel.
Tak v čem je teda ten ESR měřák Zajíc lepší?
Jinak jsem se snažil najít datasheet k NCD kondenzátoru, ale nic, vůbec nic jsem na internetu nenašel - ani samotnou firmu
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Nový 2.2u/85°C/450V má 4,6Ω. Vytažený 2.2u/105°C/400V má 17,3Ω ... dá se vůbec pochybovat o jeho vadnosti když je na 105°C, navíc za usměrňovačem ve zdroji?
p4ul píše:Takže to děláte citem, zkušenostmi a pak vyměňujete vše. Ok.
Ne, pokud lezeš do TV a nevíš, kterej je špatnej protože všechny vypadaj "hezky", tak začneš měřit ESR. Záleží taky na zapojení, ve zdroji nebude jen špatné ESR a dobrá kapacita - to je blbina na desátou. Jinde zase i náhradou za nový-dobrý se nic nezmění. Nakonec, když jsou zkušenosti, tak vyměníš 2-3 problémové a bez měření a znovu vše funguje. Jinde jich musíš vyměnit 12 a nemá smysl to měřit hned, ale až je máš potom na stole, abys zjistil, že 10 z 12 je opravdu špatných.