výběr čerpadla na zalévání

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaCZ

výběr čerpadla na zalévání

#1 Příspěvek od JirkaCZ »

Zdravim, sice tohle vubec nesouvisí s elektrem ale zkusím to zde.

Hodlám koupit čerpadlo ke studni, nějaký použitý Sigma Hranice s Motorem MEZ,

hloubka studny je max. 2-2,5m ale výtlak potřebuji až do 10 metrů sloupce

Teď mi jde o to jaký rozdíl je vtom když koupím čerpadlo jednostupňové a například tří nebo pěti stupňové.

To jednostupňové má motor o příkonu 2,2kW a otáčky 1410 a ty více stupňová mají motory slabší třeba 1,1 kW a buď stejný počet otáček a nebo někdy i 2880.

Poradíte prosím co by bylo nejvhodnější? Díky :)
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Tak to jednostupňový bude odstředivý samosací a má míň otáček.Ty co maj 2800ot/1min tak budou odstředivý,ale ne samosací.Ty potřebujou víc stupňů aby dali větší tlak.Nejsou tolik háklivý na opotřebení.Samosací jsou víc poruchový a potřebujou čistou vodu bez písku a jinýho sajrajtu.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Otkundes

#3 Příspěvek od Otkundes »

Jednostupňové čerpadlo má jedno oběhové a jedno rozvodové kolo. Je určeno pro menší výtlak. Větší výtlak se dosahuje sériovým řazením oběhových a rozvodových kol - tedy několika stupni, na společné hřídeli. Vhodnost lze posoudit až na základě znalosti vašich požadavků, zejména na tlak a potřebné množství čerpané vody a hydraulického zapojení (třeba domácí vodárna).
Pro inspiraci koukněte třeba sem:
http://www.sigmashop.cz/clanky/vyber-cerpadla-2
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud již koukáš na reálné čerpadlo , tak by mělo mít štítek . No a tam máš výstupní tlak a věz , že co 1atm , 1barr , 100kPa jedno jest a to 10m vodního sloupce . Zde se bavíme o odstředivých čerpadlech , tak ty mají pochopitelně oběžná kola všechny typy . :D Mají jen jiný tvar . Na 10m ti stačí i 1stupňové SVA . Podle množství vody se vyrábí dle průměru sacího a výtlačného hrdla 20,25 a 32mm- z toho značení SVA stejného čísla . U 32-ky počítej u nových tak 3 , 7 a 10 atm u nových kusů pro 1,2,a3 stupně . Motor u jednostupně byl v originálu určitě max 1kW , těch 2,2kW pro třístupeň . Tyto se točí těch 1400 otáček . Ta lidově tzv. turbinová točí těch 2800 . Při těchto vysokých otáčkách odchází mnbohem dříve ucpávka hřídele . I pokud si koupíš nové , je dobré ucpávku hned předělat na teflonovou šňůru , koupíš hned s čerpadlem .
JirkaCZ

#5 Příspěvek od JirkaCZ »

Díky za vyčerpávající odpověď. Nové určitě nekoupím, ano stou ucpávkou počítám.

Mám v oku tohle v pondělí bych měl pro něj jet.

http://stroje.bazos.cz/inzerat/25675419 ... padlem.php

Takže říkáš že bude vpohodě? Na sací hadici dám koš se zpětným ventilem, jednou ho zaleju a pak se už vždycky po zapnutí chytí samo?

PS. mám to na zalévání zahrady a jedná část je právě docela dokopce tak proto to ten 10m sloupec

Chci to připojit na 230V při tom příkonu 2,2kW unese to při rozběhu 16A jistič? Díky :)
kbulda

#6 Příspěvek od kbulda »

A proč nekoupíš rovnou s jednofázovým motorem ?
Budeš mít zbytečné problémy s přepojením, kondenzátorem a tím pádem s výkonem motoru.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

a-opotřebení čerpadla zvenku nevidíš , na foto vypadá zachovale
b-motor je na 380/400 ne na 230
c-pokud voda v čerpadle nevyteče právě tou ucpávkou
d-těsný sací koš je podmínkou
Na sání dám koleno a hned téčko s dírou nahoru a špunt s teflonovým těsněním-pakováním , jde rukou odšroubovat i zašroubovat , tím sání plním .
JirkaCZ

#8 Příspěvek od JirkaCZ »

Motor je na 380/220 při zapojení Y/D takže vpohodě s použitím kondenzátoru.

Sice bych to mohl připojit na 400V ale zásuvka je daleko a tahat kabel no bylo by to moc komplikované ale to je moje věc.

Čerpadlo bylo původně u nějaké snad velké vany nebo tak něco nebo vířivky já už přesně nevím co ten pán říkal když sem mu volal. Akorád říkal že to má uložený na suchým místě ale s hřídelí nejde pootočit protože asi dva-tři roky to čerpadlo stojí. V pondělí tam zajedu a omrknu to. Snad by nebyl problém čerpadlo rozebrat, přetěsnit a případně koupit nové to ozubené kolečko. Aspoň že tam má příruby 5/4 součástí tak jenom koupím hadice a koš. Za 1000,- si myslim dobrá cena... to víc stojí možná ten motor.
rezis

#9 Příspěvek od rezis »

S přepojením bych neblbnul. On ten kondenzátor bude docela velký a motor s ním nebude mít dostatečný výkon.
Rozebírat moc nedoporučuji. Spíš zalij ho něčím agresivnějším. Např. kolou, nechej den dva a zkoušej pootočit, poklepat, pootočit - jemně. Zatím mi vždy povolily. Jinak ta rozebíračka je vcelku náročná, a když ho nesestavíš přesně tak nejspíše nebude fungovat. (jednotlivé díly mají své pořadí a jsou pootočeny vůči sobě.
Tato čerpadla když mají čistou vodu bez příměsí jsou nesmrtelná. Jediný problém je s vyrezlou hřídelí a únikem vody kolem ucpávky. To se dá vyřešit koupí nerezové hřídele.
Internet - metla lidstva
JirkaCZ

#10 Příspěvek od JirkaCZ »

No hezky :D tak mě hold bude čekat koupě kabelu, a tomu sem se chtěl tolik vyvarovat.

Stou rozebíračkou sem taky myslel že to bude jednodušší... rozeberu 4 šrouby, postupně to sundám případně si poznačím polohy ale takhle ho radši zkusím rozchodit bez rozebírání :)

V pondělí dám vědět jak jsem pochodil.

Jinak odbočím teď kousek od tématu abych nezakládal nové.

Sigma dělala spousty věcí na závlahu a i takové malé černé "kačenky" jsou to ty výsečové zavlažovače nebo jak je to. Hodil bych sem fotku ale zrovna mi tam venku kmitají.

Dalo by se to ještě někde dneska sehnat? Byly ruzné - malé, velké, buď s jednou tryskou, se dvěma, se dvěma do tvaru "Y" a měli nastavování rychlosti otáčení podle toho jak se napnula pružinka. Nevěděl byste někdo o něčem? Díky
Atlan

#11 Příspěvek od Atlan »

Naposledy take lechce prirezle cerpadlo som musel komplet rozobrat a hrdzu zoskrabat srubovakom neslo pretocit ani hasakom.... Bacha a 3f motor s kondikom nebude mat dostatok vykonu, na 10m prevysenia urcite.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Nerozebírat !
JirkaCZ

#13 Příspěvek od JirkaCZ »

Dobrá, dobrá, rozebírat to čerpadlo nebudu. Zkusím ho rozchodit ve složeným stavu :D třeba i tou colou, nepomohla by třeba nafta?
milous2

#14 Příspěvek od milous2 »

Jestli mohu tak mám zkušenost asi takovou: malonko,ale opravdu malonko povolim svorniky(povolim a lehounce zase "přitáhnu"),neleju do čerpadla horkou vodu z bojleru,poklepu paličkou z čela (u pouzdra).Chvíli nechám odležet a pak hasákem nebo sikama pootočím za spojku hřídelí.Pokud nebudeš mít cit,uláměš lopatky vrtulek.Zatím se mi to povedlo s každým,které něšlo do generálky,ale jen na rychlo na zalejvání.
JirkaCZ

#15 Příspěvek od JirkaCZ »

jak dlouhu mám nechat pusobit colu? a nebyla by levnější třeba soda a zalejt to horkou vodou? a nebo ocet a zase horká voda? To by ale asi mohlo vadit nějakým těsněním? Co vy na to? Jako lejt 4 litry coca coly do toho čerpadla to je trochu drahej špás :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“