Vyjiskřovačka
Moderátor: Moderátoři
Vyjiskřovačka
A kutilmile - nelituju tě
wlezley píše:Můžete mi prosím vysvětlit proč je to trafo skládaný "na mezeru"? Bude mít nějaký zásadní vliv když použiji klasiku? Omluvte možná hloupý dotaz ale nejsem z toho moc chytrý
Bude to fungovat, ale hůře. Napětí trafa je jen 6V, to přímo je na jiskry trochu málo. Při přerušení proudu se v obvodu vlivem indukčnstí indukuje napětí a to udělá jiskru. Čím větší je ta indukčnost, tím silnější jiskra. K indukčnosti elektromagnetu se připočítává rozptylová indukčnost trafa a proto se dělá záměrně velká. Navíc, jak píše Ekkar, omezuje, vlastně spoluurčuje proud.
- serviceman
Tohle se mi ňáko nezdá. Když má trafo obě vinutí soustředně těsně na sobě na středním sloupku tak je rozptyl daný převážně uspořádáním vinutí P a S navzájem. A mezera v železe s tím moc neudělá. Takhle se rozptyl nedělá. Jediný důsledek bude menší indukčnost a větší magnetizační proud, ale ne menší zkratový proud. Jako omezující impedance je tam jednak tlumivka a hlavně ten přerušovací vibrující efekt. Nezdá se mi, že by trafo bylo zkratuvzdorné, v případě přilepení jehly.EKKAR píše:Ta mezera v magnetickém obvodu způsobí, že se trafo bude chovat jako zdroj proudu - vlastně tlumivka. Jeho zkratový proud bude několikrát menší, než když plechy poskládáš bez mezery, takže výsledkem bude skutečně jiskrová popisovačka a ne oblouková svářečka.
Řekl bych, že mezera je tam naprd - trafo bude víc hřát vlivem ztrát v mědi i naprázdno. Poměr průřezů primáru a sekundáru je 1:4 , zatímco poměr počtu závitů je asi 1:26. To znamená, že primár je zdánlivě velmi předimenzovaný vůči sekundáru. Ale zároveň je na mnohem menší proud , než by odpovídalo jádru EI32x50. Je to divné.
to reese: Ano. Teoreticky stačí asi 8cm.
- MgrPlivnik
a případné dotazy rád zodpovím. S pozdravem Plivník