Navigace Mio: Při nabíjení přes USB se vybíjí
Moderátor: Moderátoři
Navigace Mio: Při nabíjení přes USB se vybíjí
Setkal se někdo s něčím podobným nebo mi někdo dokáže poradit?
A ty 7805ky patrně mají nějakou vnitřní ochranu (omezení proudu?), protože po odpojení navigace dále USB dále funguje a dává 5V. To vnitřní omezení proudu by možná situaci vysvětlovalo - dobíjecí proud podstatně nižší, než spotřeba navigace -> navigace indikuje dobíjení, ale dobíjecí proud je moc nízký, tudíž dojde časem k vybití. Je to reálný předpoklad?
PS. Díky rnbw, během Tvé odpovědi jsem měl již rozepsáno, ale dost jsi mi pomohl!
Poraďte, jak navigaci "ošidit", aby šla nabíjet přes USB. Napájecí redukci USB s dostatečným výst. proudem si pochopitelně upravím.
Zatím jsem nevyzkoušel, pokud se mi povede to vyzkoušet, napíšu to opět sem.
- serviceman
- tempreader
http://androidforum.cz/n-ktere-nabije-k ... 23668.html
Cituji část příspěvku:
2/ Nabíječky: Je jedno jestli auto nabíječka, nebo na 230V, obje mají stejná pravidla, a to tato:
Datové piny (prostřední dva) musí být propojené. Pokud tomu tak je, zařízení nabíjené (např mobil) ho vyhodnotí jako nabíječku a dovolí odebírat z nabíječky až 1A, samozřejmě kolik dá nabíječka, tolik dá, taky nutno poznamenat, že nabíječka může dát klidně 1A ale telefon může chtít k nabíjení v danou chvíli třeba jen 700mA, to si řídí procesor nabíjení v telefonu.
Pokud nebudou datové piny propojené (zkratované), zařízení (mobil, atd.) vyhodnotí připojený zdroj jako PC, který má USB výstupy koncipované na odběr jen okolo 500mA, a tak povolí nabíjení proudem max. 500mA. Je to ochrana pro to, aby se nezničil motherboard v PC, takže pokud si někdo udělá kabel, ve kterém budou datové piny zkratované a vrazí ho pak do PC a bude odebírat z PC až 1A, tak si může zadělat na zničení motherboardu.
Zároveň je třeba zdůraznit, že propojené mají být pouze datové piny, žádné propojení s GND jako tomu někdy je není správné (nevím kde na to v číně ty rejžožrouti přišli)
Všechny nabíječky by měly být kompatibilní s jakýmkoliv kabelem a jakýmkoliv zařízením, USB je standard, který má svá specifika, a žádný výrobce nebude dělat nic jinak aby riskoval to, že tam někdo vrazí jinej kabel nebo nabíječku a něco zničí! - Je to jakoby se nějaký výrobce aut rozhodl že přehodí brzdový pedál se spojkovým.
Třeba moje síťová nabíječka k mobilu Samsung nemá vůbec osazen pin č.4, takže bych tomu co se píše v citaci výše věřil spíše než variantě s propojeným pinem č.4 a GND (pokud to navigace Mio nemá nějak speciálně jinak).
- kevin_mitnick
Moje doporučení- změř reálný proud, co ti teď teče přes USB, věřím tomu že určitě nenaměříš těch 500mA. Potom se zaměř na onen výkonový obvod, hledej utrženou součástku, drobnou oxidaci, studeňák...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...