Vypínání PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Vypínání PC

#1 Příspěvek od Celeron »

Jak jsem překopával PC, (vlákno vedle) jsem zjistil, že zálohová CR2032 ma jen 2,22V a že by chtěla vyměnit. Tak jsem během cca 1 minuty baterku vyměnil. Asi to nebylo dost rychle, sesypal se RTC a i v biosu byly kraviny. Dal jsem Setup default, nastavil RTC. Bohužel, po tomhle nejde soft vypnutí PC. Na konci vypínání se zastaví disky, zhasne monitor, ale board a všechny větráky běží dál a po pár sekundách je výpis: "Nyní můžete vypnout...". Stejně se to chová při přechodu do spánku. Prolezl jsem Setup, pár nastavení kolem PWRBTN jsem zkusil změnit a stále nic. P4, Award Bios, XP-profi. Netušíte prosím někdo, co je špatně?
V sekci Power je nastavení Soft-Off by PWRBTN možnost Instant-Off nebo Delay 4 sec. Na obojí reaguje stejně. Nevím, na co je Suspend mode.
V sekci Peripherals je volba POWER ON Funkcion nastavení Button only, Hot Key, Keyboard 98 a nebo Password. Nic dalšího k vypnutí jsem nenašel.
Pokud to nestačí, můžu nafotit stránky biosu. Předpokládám, že jiný způsob dostat foto bios nastavení do souboru asi není.
Teď si uvědomuju, že vlastně vůbec nevím, zda to soft vypínalo před výměnou baterky. Nemůže být třeba nějaký nastavení jumperem na boardu?
Díky
Jirka
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Jen tak mimochodem, BIOS mi přímo z něho vytiskla printscreenem z klávesnice laserová tiskárna na LPT. To nemusí samozřejmě chodit všude.

Když ale nevíš, jestli to vypínání vůbec někdy chodilo....
007
Moderátor

#3 Příspěvek od 007 »

Xp-čka už dlouho nemám, ale mlhavě si pamatuju, že když (většinou hned po instalaci) nešlo PC softwarově vypnout, bylo nutné v ovládacích panelech zapnout vylepšené řízení spotřeby.
007
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Asi mas vypnutu podporu ACPI.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

ACPI bylo sice vypnutý ale zapnutí nepomohlo. Vylepšený řízení spotřeby jsem v Možnostech napájení nenašel, prostě tam karta APM chybí. V mrkvosoftí podpoře píšou, že při instalaci XP se dělaj testy, zda sestava APM umí a pokud neprojdou, karta se nenabídne.
Divný, mám tady Core2 s XP, tam taky APM není a soft vypnutí maká.
A co si vzpomínám, kdysi na P2/350MHz to chodilo taky aniž bych cokoliv nastavoval. :cry:
Díky
Jirka
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenda_KL »

Cosi se muselo odebrat ze správce zařízení, pak restartovat a znovu se to samo našlo, co to ale bylo to už nevím.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Zkusil jsem odebrat Řízení spotřeby Via a po restartu stále stejný. Co by jinýho mělo něco s napájením jsem nenašel.
Našel jsem v tý mašině další problém, pod WMP 9 vytrvale píše, že chybí dekodér DVD... Ani PowerDVD nemaká a ten by měl mít svůj dekodér. Je to celý na levačku, asi to synovcovi hodím na hlavu.
pocitujlasku

#8 Příspěvek od pocitujlasku »

v biose hladaj v acpi nieco ako state s moznostami S1, S3,S4 - pravdepodobne tam mas S1 - ukonci vsetko, ale nevypne. zmen na S3 - mal by vypinat komp.
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

To je hovadina, nastavuje sa tym len suspend (S1=power-on suspend, S3=suspend-to-ram).
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

sorry, S5 stav.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

ACPI je tam pouze enable/disable. Těch voleb S1-S5 jsem si nevšiml ale třeba to je jinak pojmenovaný. U tý mašiny budu až k večeru, tak se kouknu.
Díky
Jirka
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mourek »

Vzpomínám si že jsem to kdysi našel na stránkách microsoftu ale už si nepamatuju ,co se s tím dělalo.
pocitujlasku

#13 Příspěvek od pocitujlasku »

mourek: toto? http://support.microsoft.com/kb/810903
ak nepomoze, nasiel som este toto:

1. Click Start > Run and type regedit.
2. Click OK.
3. Go to HKEY_LOCAL_MACHINE
then Software
then Microsoft
then Windows NT
then CurrentVersion
then Winlogon

Set the value of PowerDownAfterShutdown to 1.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“