Superkondenzátor k zálohování SRAM

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkahw

Superkondenzátor k zálohování SRAM

#1 Příspěvek od jirkahw »

Chtěl bych si zazálohovat paměť sram a přemyšlím, jestli by nešel použít k tomuto účelu superkondenzátor. S bateríí CR2032 jsem si kdysi nějakou tu SRAMku už zálohoval, ale láká mě právě ten superkondenzátor. Nemáte s tím nějakou zkušenost ? Uvítám i nějaký ten odkaz, nepodařilo se mi nic moc vygooglovat :-( Stačilo by, kdyby se při každém zapojení pořítače superkondenzátor rychle dobil a při vypnutém stavu vydržel zálohovat paměť alespoň dva/tři měsíce.

SRAM - Low power consumption:
Operating current : 30mA
Standby current : 6μA
Single 2.7V ~ 5.5V power supply
All inputs and outputs TTL compatible
Mach3D

#2 Příspěvek od Mach3D »

Zkušenosti s tím nemám, ale našel jsem jich několik, stačí?
http://www.gme.cz/elektrolyticke-kondenzatory-zalohovaci/
jirkahw

#3 Příspěvek od jirkahw »

Já myslel odkaz na nějaké to schéma zapojení :-)
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od zdenoeddie »

Myslim si, ze zapojenie bude take iste ako s bateriou.Akurat musis diodou oddelit nie bateriu (predpokladam ze ani predtym si tu CR... nenabijal), ale celu napajacku obvodu ktory chces zalohovat. Aspon tak som to vyriesil ja v hodinach :)

Edit: pozeram na ceny tych zalohovacih kondenzatorov, sice nepoznam odber Tvojho zariadenia/obvodu v rezime "stand-by" ale predpokladam ze tie vstupne naklady su dost vysoke. Ak predpokladana zivotnost zariadenie nie je viac ako 10 rokov, asi by som skor predsa len pouzil tu CR bateriu ako kondezator, urcite to vyjde lacnejsie....
jirkahw

#5 Příspěvek od jirkahw »

zdenoeddie píše:Edit: pozeram na ceny tych zalohovacih kondenzatorov, sice nepoznam odber Tvojho zariadenia/obvodu v rezime "stand-by" ale predpokladam ze tie vstupne naklady su dost vysoke. Ak predpokladana zivotnost zariadenie nie je viac ako 10 rokov, asi by som skor predsa len pouzil tu CR bateriu ako kondezator, urcite to vyjde lacnejsie....

Me by spis zajimalo, jak velky superkondenzator by mel byt, aby nahradil zalohovaci baterii pro tento ucel. Jednoduse receno kdybych to chtel brat jako takovou nahradu CR2032. Ale tady mi nevadi az tak kratsi vydrz radove v mesicich, protoze pocitac se jednou za mesic zapne a kondik by se nabyl behem okamziku. Chtel bych s tim krmit obvod RTC + SRAMku.
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Na rozdíl od CR2032, která celkem drží napětí až do vyčerpání kapacity, napětí kondenzátoru při vybíjení konstantním proudem I lineárne klesá. A z toho si můžeš vypočítat kapacitu. Nápoj pro dobu zálohování je
Q = I·t
a kapacita pro přípustný pokles napětí
C = Q/ΔU
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenda_KL »

Tak zrovna 1F/5.5V mi dokáže držet RTC v ATmega8 asi týden, spotřebu přesně už nepamatuju, pár µA to bylo.
Mezi zdrojem a procesorem je jen dioda.
S baterkou (3V) by to bylo asi složitější, jelikož pokud by se k ní dala sériově dioda (aby se bat nenabíjela), výsledné napětí by bylo pod úroveň 2,3V a došlo by k resetu MCU, u paměti to může vést ke ztrátě dat.
Na přepínaní zálohy RAM jsem kdysi použil MAX690, pamatuju že ten šváb něco stál.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Daj tam tri alkalicke AAA do serie a mas to na 15 rokov, pokym neodidu na samovybitie.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“