Jednoduchý měřič rychlosti letících projektilů

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DaveM

#76 Příspěvek od DaveM »

ZdenekHQ píše:Výstřel snad můžete detekovat třeba piezočidlem rozbití skla, ne? Když je "venku" rána, je venku i projektil.

Ne nemůžeme. Např. kvalitní pcp vzduchovky mají rozptyl +-2m/s a ty nejlepší i míň. Jak to chceš měřit takhle přesně kontaktně? A hlavně když přebíjíš nebo ladíš pcp, tak měříš velký počet střel. Už to přepočítávání z čítače je dost nepohodlné natož ještě před každým výstřelem připravovat měřák... Takže všem jednou provždy: měřit se !!!MUSÍ!!! bezkontaktně, před hlavní a v drtivé většině případů na optickém principu. Výjimkou jsou kuše, luky, praky a nevím co ještě. Tam je možné použít cívky, ale o přesnosti docela pochybuji.
tomasjedno

#77 Příspěvek od tomasjedno »

ZdenekHQ píše:Výstřel snad můžete detekovat třeba piezočidlem rozbití skla, ne? Když je "venku" rána, je venku i projektil.

Nemůžeme. Děj od cvaknutí kohoutku, přes zapálení zápalné slože, zapálení výmetné slože, hukot plynů unikajících z hlavně před kulkou nebo kolem bubínku revolveru atd. až po vylétnutí kulky z hlavně trvá několik ms, a jak chceš v tom kontinuálním randálu (výstřel od výstřelu a zbraň od zbraně různě hlasitém a s jiným charakterem) identifikovat okamžik, kdy kulka svým koncem právě opouští hlaveň? (o vzduchovce nemluvě).
Při rozestupu těch dvou hradel cca 200 mm a době průletu cca 0,1-1 ms potřebujeme automatizovaně identifikovat polohu kulky s přesností na milimetry a čas měřit v nejhorším na mikrosekundy, a to prostě jinak než optickou závorou nejde.

P.S. pusť si na téhle stránce http://www.rucevzhuru.cz/index.php/vide ... wning.html
to video, a všimni si plamene vyšlehávajícího z pistole nahoru dávno před tím, než kulka opustí hlaveň.
tomasjedno

#78 Příspěvek od tomasjedno »

DaveM píše:lepší než z lupy prý bude ploskovypuklá
8D ploskovypuklé čočky od Číňana (průměr 67) právě dorazily, tak abych se dal pomalu do práce...
DaveM

#79 Příspěvek od DaveM »

Já jdu zatím do čárového laseru + 2x 100mm dvojvypuklá čočka viz obrázek. Ještě jsem zkoušel 130mm ploskovypuklé ze zvětšováku a nešlo to do bodu. Už mám všechno nakoupené, tak snad budu mít o víkendu trochu času a konečně to poskládám.
Přílohy
Hradla.jpg
(134.23 KiB) Staženo 157 x
psychosalam
Zablokován
Zablokován

#80 Příspěvek od psychosalam »

kevin_mitnick píše:
psychosalam píše:Nějaké dotazy?

Napriklad jak pri tom mereni z kontaktu na spousti zohlednis dobu chodu spouste a dobu zapalu naboje, horeni prachu... Kdyz chces merit na mikrosekundy, tak musis zohlednit vse. Nebo druha moznost, nejaka opticka sonda pripevnena na konci hlavne a snimajici okamih, kdy strela hlaven opousti...

Měříš dobu, kterou proletí střela od opuštění hlavně, tedy od ústí hlavně do terče. Tj, nestaráš se o spoušť, zapálení prachu ... Pokud vím, chtěl jsi měřit rychlost letícího náboje.
To co jsem ti popsal, je standardní způsob, který používají výrobci zbraní.
Snímání u hlavně dělají opticky a snímání na terči nárazovým čidlem.

Podstatně složitější je měření rotace náboje.
tomasjedno

#81 Příspěvek od tomasjedno »

Takže jsme zase u toho, že je potřeba optická závora, že?
Možná, že někteří výrobci některých zbraní používají nárazové čidlo v terči.
Výrobci střeliva do ručních palných zbraní udávají rychlost střely u hlavně a pak v několika vzdálenostech od hlavně. A proto to měří opticky, což je jednoduchá, rychlá a osvědčená metoda.
hafca

#82 Příspěvek od hafca »

Uteklo hodně času, je nějaký pokrok v konstrukci nebo to usnulo?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
tomasjedno

#83 Příspěvek od tomasjedno »

Všechny klíčové komponenty (čočky, lasery, snímací diody, čítač) mám, ale nějak klesla priorita projektu :( Vytěsnil ho projekt synchronizace kyvadlových hodin a k oživení zatím nedošlo.
Snork86

#84 Příspěvek od Snork86 »

Sestavil jsem tu základní trubku s dvojicí fototranzistorů a IR LED a zaznamenával přes jack pro mikrofon v notebooku do programu Audacity. Mám úzkou trubku, která dokonale sedí na hlavni a tak je každý výstřel na 100% skrz obě optické závory. Funguje to dokonale, bohužel je nepohodlné když to není plně automatizované.
Takže mě napadlo použít Arduino, stojí pár korun, práce s ním je snadná i pro začátečníky a hlavně, má analogový vstup. Na něj bych připojil větev s fototranzistory. V programu napsat podmínky a změnou napětí řídit stopky. Pak vypočítat rychlost a zobrazit na LCD. Problém mám jen s tím, že vím základní myšlenku, ale neumím to dotáhnout do konce.
stasek

#85 Příspěvek od stasek »

Toto schema je umístěno na gunshopu, jen nevím, jestli to někomu pomůže. Taky nevím, jestli je to komplet. Docela by se mi nějaký měřič hodil, střílím z předovek a tam každé nabití musí být stejné, jinak je to poznat v cíli. A takový měřič by usnadnil posuzování chybovosti.
Přílohy
Chrony.jpg
(10.46 KiB) Staženo 126 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“