Teplovodní solární ohřev TUV
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Já jsem teď ve fázi zkoumání ekonomiky solárních panelů. Z nepoužívaného počítadla motohodin jsem připojením ke spirále boileru vyrobil počítadlo boilerohodin a v neděli, 16.12.2012 ve 12:00, jsem ho se stavem 0,0h připojil.
Dnes je úterý a mám natočeno 8,2h. Uvidím v neděli, pak to vynásobím 53, dále 2 (2kW spirála) a 2,2 (2,2 kč/kWh v NT). Výsledek bude dejme tomu 7.000 Kč, to je finanční náročnost ohřevu TUV pomocí elektrického boileru.
Proti tomu budu náklady na solár (očekávám je ve výši min. 50.000 Kč za komplet se dvěma solárními panely), využitelnost soláru (třeba 1/2 dní v roce) - takže se mi soláry zaplatí za cca 14 let. No nic moc. A to jsem počítal nejlevnější ploché solární kolektory á 10.000 Kč. Kdyby to byly kolektory original Apricus (2x AP30), tak je cena 74.000 jen za dva panely, bez boileru (13.000), čerpadla (4.000) - to se pak dostanu na 100.000. Sice zlepším účinnost (budu moci více dní ohřívat solárem vodu), ale neúměrně se zvýší i cena. I kdybych pak nemusel topit do boileru elektřinou vůbec, tak mi to zaplatí za 14 let (100.000/7.000). Zase nic moc.
Ale uvidím, co za týden naměřím.
Ještě mě napadá, že by bylo řešením nekupovat nový 250l boiler, využít ten starý obyčejný (stejně máme 120l boiler s výměníkem), koupit jen jeden kolektor a tím topit do tohoto boileru.
Petr Filipi
A vysledok?: 290-420 tis.Sk!
Urobil som si to sam za cca 130tis. (Je pravdou ze som prisiel o nejaky material a 2x o solarnu kvapalinu, ale je to max.5-10.tis.)
Ale prvotny dovod preco som si to robil sam, bolo:
ak som postupne popisoval aku mam zostavu a ako chcem aby to pracovalo, tak odpovede firiem a odbornikov boli postupne asi:
Nie je problem, samozrejme urobime, nejako sa to vyriesi, uvidime, neviem, my take nerobime.
Výhodou je , že nehrozí přehřátí ani zamrznutí a slušná účinnost v zimě.
Zabere to víc plochy na střeše, ale tam bývá místa dost.
zelenac píše:Tvoje prispevky k teme su take poucne.Vdaka za unuvanie.To sa cudujes aj elektrikarom,ze vedia zapajat kable?U zamocnika sa predpoklada,ze vie zvarat kadecim,ak sa pravda,neucil na dakej VS v Plzni
No, ty jsi toho asi viděl dost málo, že ? Já viděl zámečníka, který neuměl pořádně dělat ani s kladivem. Zase jsem ale viděl elektrikáře, co ty zámečníky museli učit jak se to má dělat doopravdy.
Jinak to měření dost záleží na tom jak se nastaví ty konstanty a to ne podle papíru, ale skutečného stavu, jako výtlačné výšky, hydraulického odporu, atd.. Otázkou další je, jestli regulátor bere v úvahu i "teplotně-předávací" charakteristiku vody.
Jelikož je toto nízkospádový systém, regulace otáček nepřináší žádné dramatické navýšení výtěžnosti oproti klasickému rozdílovému termostatu.
Pro čerpadlo je asi horší to vrčení, asi je to tedy řízené triakem.
Teoreticky se může i stát, že čerpadlo jen vrčí a netočí se.
V regulátoru by se měl dát nastavit minimální výkon čerpadla.
Možno by pomohla nějaká tlumivka mezi regulátor a čerpadlo.
Co je to za regulátor a co to všechno měří?
Tlmivku sa tam bojim dat,aby nejeblo riadiacke.
Minimalny vykon cerpadla sa da nastavovat,nezavisle od vykonu prietok,ale to vsetko je nanic,staci nastavit len jednu z troch poloh na cerpadle.Inak cerpadlo stale vrci,kym na paneli nezobrazi,ze uz bezi naplno.Potom uz ide ticho.