Reprobedna systém Leslie

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Reprobedna systém Leslie

#1 Příspěvek od Celeron »

Jeden muzikant se mě ptal, jestli bych mu neopravil reprobednu Leslie z USA, konec 70 let. Hraje, tedy zesák a repráky jsou v pořádku ale netočí se horny ani basák. Nemáte s tím někdo zkušenost? Na netu jsem cosi našel ale jaký v tom jsou motory a regulace otáček, nikde ani čárka. Já jestli se v tom vůbec začít šťourat...
Díky
Jirka
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

Taky koukám na net. To vypadá, že jsou tam obyčejné motory někde jednorychlostní někde dvourychlostní. Pohon nevypadá složitě. Moožná padlé řemínky. Podívej se třeba na Youtube.
Internet - metla lidstva
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Nikdy jsem to nepotřeboval řešit, vždycky byla zatím při opravě Leslie boxu vadná elektronika nebo dálkové ovládání. Co vím, tak jsou používané asi asynchronní motory. Nějaké fotky jsou třeba tady.

http://www.b3guys.com/Leslie+Slow+Motor ... uct_id/245

Nejsem si jist, jak se dělala regulace, u některých leslie je snad přepínání fast-slow. U jednoho nového modelu je třeba jen rotace horny, ale plynule nastavitelná, a pokud se nepletu, řídí se to pouze dálkovým ovládáním potenciometrem z varhan.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Co jsem koukal na Trubku, má to plynulej rozjezd různý nastavení efektu a tak motory nějak řízený být musí. Nojo, ale triakovka je známá asi tak 40 let a Leslie se dělá skoro 80, takže nějak to dříve museli dělat taky.
Kdyby to byly jen řemínky, bylo by to paráda. Když jsi Leslie viděl, výškáč je napevno a točej se jen horny a nebo se točí a je tam rotační sběrač? No uvidíme, v úterý to má dotlačit.
Jirka
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Podle tohoto zdroje to vypadá, že se točí "nádstavba" na reprácích.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leslie_speaker

A regulace asynchronních motorků může být klidně i reostatem, jako u prastarýho českýho ventilátoru..
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

U jednodušších Hammond Leslie se otáčí pouze zvukovod HF systému. U dražších rotoval i nástavec nad basovou jednotkou.
Co se týče regulace - některé staré verze měly jen "2 speed motor control" a ovládalo se to relátkem. Manuály starých Leslie se dají najít na netu, ale motorová část tam často popsaná není.
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Myslím, že to co pošlo bude asi nejsnazší část na opravu. Jen je třeba to rozkuchat
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“