LED čipy a drivery

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

LED čipy a drivery

#1 Příspěvek od Celeron »

Je tady někdo, co si hraje s těmahle věcičkama? Potřeboval bych poradit.
Mám celokovovou vodotěsnou baterku, něco alá US policajti. Jsou v ní 3x NiCd 1,2V/4500Ah velikost D. Mrcha těžká, asi alternativa k pendreku. :) Ledka čip ZhongSheng ZS20RBA3, bohužel odprásknutá. Něco jsem k čipu našel, píšou 5W ale jinde zase, že to je podvod a že to je opajcovaný Luxeon Star LXHLMW1C, což je 1,2W. Tenhle Luxeon náhodou mám a dokonce pasuje do chladiče po ZhongSheng. Zkusil jsem ho napřímo na čerstvě nabitý acuu a bere 370mA, což by asi mohl snést. Nepředpokládám použití klasických 1,5V pimárů.
Protože je pod chladičem čipu dost místa, napadlo mě použít Luxeon Star LXHLLW6C, což je opravdu 5W, 6,4V 0,8A a taky ho mám. Chtělo by to ale nějaký co nejjednodušší driver z 3,6V na 6,4. Nebráním se i jiný 5W Led na nižší napětí 3,6V, ale musel by být tvar podobný Luxeonu Star průměr 21 mm. Podmínka je kvůli parabole průměr kupole zářiče cca 5 mm. Chladič jde upravit až na průměr 30 mm. Trochu jsem na netu hledal, ale nic úplně ideálního v driverech jsem nenašel. Dokážete prosím někdo něco doporučit?
Díky
Jirka
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/
přidat jeden pnp tranzistor a odpor pro snímání proudu, nebo to nechat tak a proud vyřešit odporem Rsc. Ale tento obvod má psáno že prasuje od 3V možná by mohl nastat problém když by byly články vybité. To by se muselo skusit,.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Dobrej odkaz! Je to za pár šupů, jednoduchý, malý a jde nastavit cokoliv. Ty 3V napájení s NiCd by neměl být problém, 3V má trojčlánek až někde po vybití 80-90% kapacity, jinak je téměř rovnej. U NiMH to bude asi trochu horší. Vyzkouším.
Díky
Jirka
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

http://paulorenato.com/joomla/index.php ... icle&id=89

tady je vlastně přesně to co chceš, měří to proud diodama jen na tom odporu je trochu velký úbytek bude trochu topit, alespoň tranzistorem by to chtělo vylepšit. Škoda 1W výkonu z baterek.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“