kroutilího spojky
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
kroutilího spojky
- serviceman
Je ale pravda že jsem viděl víc vyhořelých rezavých věnečků po 5 letech než vyhořelých spojů kroucených někdy za Křižíka. Ty zkruty ze správně nazývaly "zátorka".
Jinak svého času jsme používali svorky Vecco s bakelitovým kloboučkem viz obrázek (dobový název "krabicová spojka 3×2,5mm² nebo 3×4mm²). Do té větší se vešlo i několik vodičů 1,5mm², stály kolem 1Kčs a spoj byl kvalitní. Soudobé Wago mě nijak nenadchly.
- Přílohy
-
Vecco 3×4mm2.jpg- (2.29 KiB) Staženo 106 x
Právě tím, že je závit kónický a zařízne se do zkroucených vodičů, vznikne velmi kvalitní spoj s velkým celkovým součtem stykových ploch.
No a po případném rozebrání spoje snad není problém zdeformované konce vodičů odštípnout a nový spoj udělat ze "zdravých" konců. Řemeslník přece nenechává dráty pokrácené tak, aby už se nedaly ještě o dalších 6-9 mm zkrátit...
Podle zkušeností ze zemí, kde se tyto stáčecí konektory používají už po desetiletí, jde o spoj na věčné časy.
- Přílohy
-
IMG_1720.JPG- (101.25 KiB) Staženo 125 x
-
IMG_1719.JPG- (155.66 KiB) Staženo 133 x
-
IMG_1718.JPG- (130.25 KiB) Staženo 215 x
- tomasjedno
Habesan píše:Jo, Wago jsou hnus a všichni kdo je používají přijdou do pekla. (Pokud už tam nejsou...)
Můj nebohý tchán, taky elektrikář, si přál po smrti se dostat do pekla. Tvrdil, že všechny krásné ženy jsou tam. Možná se mu to i splnilo, nebyl žádnej svatoušek, ale Wago svorky nikdy nepoužíval, to teda ne!