Nabíječka TEMA

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Nabíječka TEMA

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tuhle procesorovou nabíječku NiCd, NiMh, Pb. Používám ji na nabíjení vícečlánků, třeba MiMH 24V/18AH a hlavně tří sériově zapojených Pb geláku 12V/45Ah(tedy 36V, umí výstupní napětí až 50V.) Normálně ji poháním z pulzního zdroje 12V / 20A. Nabíjení naprostá spokojenost.
Občas bych ale potřeboval i její vybíjecí funkci na zjištění reálný kapacity. Tema umí vybíjet dost velkým proudem ale pouze pokud je napájená z trakční olověný 12V baterie. Při vybíjení se totiž v Temě proud "nepálí" na umělé zátěži ale dobíjí se s ním napájecí trakční olovo. Potíž je v tom, že v mým případě by musela být trakční baterie 3x45Ah, tedy minimálně 120Ah. To je finančně pouze pro toto použití trochu mimo.
Nenapadá vás někoho, jak Temu napájet a vybíjecí proud poslat do nějakýho "topení"? Zkoušel jsem Temu napájet z pulzáku přes 20A diodu a mezi vstupní svorky Temy dát odporovou spirálu 2,5 ohm. Nejde to, hlásí mi že je trakční baterka vybitá. Pokud jsem dal do série s spirálou druhou 20A diodu, zase to hlásí že je trakční baterie nabitá. Takže tudy jednoduchá cesta nevede.
Jirka
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

No jestli máš v UPSce aku , tak bych ho vytáhl dráty ven a dal přes něj zkratový regulátor tak na 13,0V . Mělo by to chodit .
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

?? Nerozumím... Co má s mojí nabíječkou Tema společnýho UPS o který píšeš?
Jirka
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

No běžně každý nemá doma volné aku . Ale to bývá v UPS , tak ho běžný majitel může využít i na další použití . Ty pro nabku TEMA . :D Tedy předpokládám , že máš funkční UPS .
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Prosím tě, počítej. UPS sice mám, ale je v ní kapacitou dost ubohá gelovka 12V /12Ah. Já potřebuju vybít 36V/45Ah, v ní je přibližně 10 x víc energie než v tý UPSkový.
Jirka
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

Však taky nebudeš ten proud rvát do aku UPSky, ale pálit v paralelně připojené zátěži. Aku poslouží jen na podržení napětí, než ureguluješ tu zátěž.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“